Data: 2001-10-21 07:24:56
Temat: Re: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:9qs1tm.3vugj4d.1@Konrad.Brywczynski...
> "Kasia L." <l...@p...onet.pl> wrote in message
news:9qrmdb$87i$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> > Chyba, że jest to bistecca alla fiorentina, wtedy powinien.:)
>
> Przepis, kochana, przepis! :-)
Bardzo mi przykro ale bistecca alla fiorentina znam tylko, niestety
teoretycznie. Mięso to rostbef z kością z przylegającym do niej kawałkiem
polędwicy (Wlosi mają specjalną rasę bydła na ten specjał) powinno być
koniecznie ze zwierzęcia młodszego niż 18 miesięczne i wisieć co najmniej
przez 3 tygodnie aby nabrało smaku i delikatności. Jak już to wszystko masz
to rozpalasz palenisko, rozżarzone węgle wymiatasz z ognia, kładziesz na tym
ruszt i na tym ruszcie pieczesz mięso ok. 5-7 min z każdej strony (kawałki
mięsa sa bardz grube na 2 lub 3 palce) gdy jest gotowe, już na talerzu,
posypuje się tylko solą i grubo zmielonym pieprzem i polewa obficie
toskańską oliwą z pierwszego tłoczenia oczywiście. Podobno jest to wspaniała
potrawa, niestety aż do 2002 roku ma nie być serwowana w restauracjach w
związku z choroba szalonych krów. Powtarzam tę informację za dziewczyną z
włoskiej grupy dyskusyjnej o kuchni. I jest to chyba prawda bo w tym roku
miałam przyjemność spędzić wakacje w Toskanii i specjalnie szukałam w menu
różnych restauracji bistecca i nie było. Raz znalazłam wymienioną nazwę ale
w miejscu gdzie powinna być cena widniał napis stop. Musiałam obejść się
smakiem :( ale za dwa lata....
Kasia L.
|