Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Typy mąki Re: Re: Typy mąki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Re: Typy mąki

« poprzedni post
Data: 2001-02-03 09:04:16
Temat: Re: Re: Typy mąki
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki

Przepraszam, ze sie wtracam do dyskusji o pizzy, bo sie na pizzach
zupelnie nie znam. Przysiaglem tez sobie, ze nie bede ich jadl, robil
ani wypowiadal sie o nich, dopoki nie uda mi sie pojechac do Neapolu. (
Na marginesie: W jednym z kulinarnych programow telewizji Travell
pokazano wloskiego smakosza, ktory powiedzial, ze do dobrej pizzy
potrzebne sa: wloska maka, oliwa, pomidory, oregano, woda i powietrze
Neapolu) Czasem sie jednak zalamuje i odstepuje od mojego slubu. Na
poczatek wiec stwierdze, ze wiekszosc tego co sie pod nazwa pizza u nas
jada, zarowno w domach przywatnych jak i w gastronomii, to jakies
ochydne, grube drozdzowe placki, ablane niewyobrazalnie koszmarnymi
sosami (widocznie ich autorzy wsypuja na wierzch co tam maja). Ostatnia
pizze jaka mi smakowala jadlem w maju w pizzerii w Czeskim Krumlowie
(Nie Neapol, ale zawsze troche na poludnie). Od tego czasu nie zdarzylo
mi sie jesc pizzy. Do Czeskiego Krumlowa warto pojechac przede
wszystkim dla urody tego miasta, ale, jak na Czechy, to kulinarnie jest
tez niezle. Polecam zwlaszcza ryby w restauracji zwiazku wedkarskiego.

Wracajac do pizy:


=?iso-8859-2?Q?Konrad_Brywczy=F1ski?= <b...@w...pdi.net> wrote:

> Użytkownik "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl> napisa" w wiadomości
> news:95el2c$8p0$1@news.tpi.pl... |
> | ja nigdy nie zostawiam do wyrosniecia
> | potem sie robi takie kluskowate, przynajmniej moje
> | zawsze tylko wyrabiam, rozkladam na blasze, smaruje olejem, koncetratem i
> | wsypuje na wierzch co tam mam:)
>
> Coś mi się zdaje, że masz jakiś s"aby przepis. Moje może spokojnie rosnąć
> i dwa razy. Wychodzi świetne. No i oliwa (nie olej) jest w cieście, a nie
> na nim.

Przepisy na ciast do pizzy, jakie znam, pochodzacece z autorytatywnych
wloskich ksiazek kucharskich, kaza zostawic ciast do wyrosniecia 1-2
godz. Natomiast sama pizza po upieczeniu nie powinna byc wyrosnieta --
placek winien byc cienki i twardawy. Mysle, ze tajenmica polega na,
tym, ze do pizzy daje sie nieco mniej drozdzy niz zwykle do ciasta
drozdzowego, ciasto wyrabia dlugo rekami rzed wyrosnieciem, przynajmnej
10 min., po czym ponownie po wyrosnieciu i recznie ksztaltuje placek.
Istotna role gra tez zapewne maka, ktora w krajach poludniowych ma
wiecej glutenu niz u nas oraz odpowiedni piec do pizzy. O piecach do
pizzy ju tu kiedys dyskutowalismy.


>A sos z koncentratu... to niesportowe. Lepiej kupić w kartoniku
> i samemu przyprawić.

Wybacz Konradzie, ale Cie nie rozumie. W kartoniku to nie koncentrat?
A swoja droga sos sos do pizzy nalezy robic z pomidorow.

Wiec na koniec wloski przepis na pizze:

200 g ciasta chlebowego
150 g obranych ze skorki pomidorow
1 lyzka oregano
1 zabek czosnku
4 listki bazylii
5 lyzek oliwy
10 g maki
sol

Wyrosniete ciasto rozgniesc dlonmi na placki grubosci ok. 3 mm., na
wierzchu ulozyc pokrajane pomidory, czosnek, bazylie, posypac oregano,
posolic, skropic oliwa. Wlozyc na dwie minuty do pieca opalanego
drewnem, a nastepnie na 10 min. do piekarnika w temp. 200 stopni.

Smacznego,

Wladyslaw

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
03.02 Konrad Brywczyński
04.02 Wladyslaw Los
04.02 Ania Derejski
04.02 Konrad Brywczyński
03.02 Struś
05.02 Wladyslaw Los
05.02 Wladyslaw Los
05.02 maua piegowata
06.02 Wladyslaw Los
06.02 Jerzy
07.02 Wladyslaw Los
07.02 maua piegowata
07.02 Konrad Brywczyński
08.02 Wladyslaw Los
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem