Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!feeder1.feed.usenet.farm!feed.usenet.farm!peer01.ams4!pee
r.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-ex
c-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!
not-for-mail
Date: Fri, 31 Mar 2023 11:39:16 +0200
MIME-Version: 1.0
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:102.0) Gecko/20100101
Thunderbird/102.9.1
Subject: Re: Robienie wody z mózgów młodzieży
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <tvms0t$26j64$2@dont-email.me>
Content-Language: pl
From: Trybun <L...@j...cb>
In-Reply-To: <tvms0t$26j64$2@dont-email.me>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Antivirus: Avast (VPS 230329-0, 29.3.2023), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 38
Message-ID: <6426aa48$0$19614$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 188.146.250.35
X-Trace: 1680255560 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 19614 188.146.250.35:26447
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2978
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383824
Ukryj nagłówki
W dniu 25.03.2023 o 14:13, Wiesiaczek pisze:
> https://pysznosci.pl/najdziwniejsze-dania-kuchni-prl
-u-dzis-na-sama-mysl-o-nich-wiele-osob-ma-ciarki/
>
>
> Nie cytuję bo długie, ale autor albo jest chory, albo mu płacą za
> pisanie głupot.
> No, wspomnę tylko, że uważa dzisiejsze parówki za lepsze niż w PRL-u
> a czerninę za najgorszą zupę świata.
>
> Na koniec poleca jakieś pierogi z kukurydzą jako przysmak!
> To polityczne zlecenie czy co?
> Chyba to GMO mózg mu uszkodziło!
>
> Ja nie lubię sosu chrzanowego, a czerniny nigdy nie jadłem, ale nie
> przyszło by mi do głowy pisanie takich bzdur!
>
Właśnie, o co temu debilowi kulinarnemu chodzi naprawdę, z takim
nastawianiem powinien zajmować się polityką i urabianiem słuchacza
bajkami o wyższości kapitalizmu nad socjalizmem, a nie kuchnią. Jak już
zresztą kiedyś to pisałem, dwie dzisiejsze rzeczy przebijają PRL -
kaszanka i wóda, cała reszta to padaka. Nawet kartofli już nie ma w tym
kraju zjadliwych. Młodzi w ogóle nie wierzą że kiedyś mógł stać przed
nosem konsumenta pełen talerz gotowanych bielutkich mączystych
ziemniaków, dzisiaj gdy patrzę na te szkliste głąby na talerzu to
normalnie chce się rzygać a nie jeść.
Czernina to jedna z najlepszych zup jakie znam. Ale co może o tym
wiedzieć jakiś jankeski kretyn który zażera się bułką z frytkami, albo
fasolą.. Ale dlaczego Ty nigdy jej nawet nie spróbowałeś? Odrzucić
wyobraźnie a sam zobaczysz jak wiele straciłeś unikając jej. Przepis
bardzo prosty, kaczkę czy gęś gotuje się tak jak rosół z dodatkiem
czerwonego buraka (można dodać też kawałek jabłka i parę śliwek) tylko
na koniec się robi przylepkę z krwi rozbełtanej z mąką. Dość ważne, krew
powinna być z kaczki czy gęsi. Na koniec zupę można dokwasić, dosłodzić,
jak kto tam lubi. Podawać z ziemniakami, makaronem czy kluskami
ziemniaczanymi.
|