Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!feeder1.feed.usenet.
farm!feed.usenet.farm!peer02.ams4!peer.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-m
edia.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sat, 1 Apr 2023 09:07:00 +0200
MIME-Version: 1.0
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:102.0) Gecko/20100101
Thunderbird/102.9.1
Subject: Re: Robienie wody z mózgów młodzieży
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <tvms0t$26j64$2@dont-email.me>
<6426aa48$0$19614$65785112@news.neostrada.pl>
<u06oi1$1e950$1@dont-email.me>
Content-Language: pl
From: Trybun <L...@j...cb>
In-Reply-To: <u06oi1$1e950$1@dont-email.me>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Antivirus: Avast (VPS 230329-0, 29.3.2023), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 72
Message-ID: <6427d818$0$9611$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.30.96.68
X-Trace: 1680332824 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 9611 37.30.96.68:42045
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 4765
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383828
Ukryj nagłówki
W dniu 31.03.2023 o 15:52, Wiesiaczek pisze:
> W dniu 31.03.2023 o 11:39, Trybun pisze:
>> W dniu 25.03.2023 o 14:13, Wiesiaczek pisze:
>>> https://pysznosci.pl/najdziwniejsze-dania-kuchni-prl
-u-dzis-na-sama-mysl-o-nich-wiele-osob-ma-ciarki/
>>>
>>>
>>> Nie cytuję bo długie, ale autor albo jest chory, albo mu płacą za
>>> pisanie głupot.
>>> No, wspomnę tylko, że uważa dzisiejsze parówki za lepsze niż w PRL-u
>>> a czerninę za najgorszą zupę świata.
>>>
>>> Na koniec poleca jakieś pierogi z kukurydzą jako przysmak!
>>> To polityczne zlecenie czy co?
>>> Chyba to GMO mózg mu uszkodziło!
>>>
>>> Ja nie lubię sosu chrzanowego, a czerniny nigdy nie jadłem, ale nie
>>> przyszło by mi do głowy pisanie takich bzdur!
>>>
>>
>> Właśnie, o co temu debilowi kulinarnemu chodzi naprawdę, z takim
>> nastawianiem powinien zajmować się polityką i urabianiem słuchacza
>> bajkami o wyższości kapitalizmu nad socjalizmem, a nie kuchnią. Jak
>> już zresztą kiedyś to pisałem, dwie dzisiejsze rzeczy przebijają PRL
>> - kaszanka i wóda, cała reszta to padaka. Nawet kartofli już nie ma w
>> tym kraju zjadliwych. Młodzi w ogóle nie wierzą że kiedyś mógł stać
>> przed nosem konsumenta pełen talerz gotowanych bielutkich mączystych
>> ziemniaków, dzisiaj gdy patrzę na te szkliste głąby na talerzu to
>> normalnie chce się rzygać a nie jeść.
>>
>> Czernina to jedna z najlepszych zup jakie znam. Ale co może o tym
>> wiedzieć jakiś jankeski kretyn który zażera się bułką z frytkami,
>> albo fasolą.. Ale dlaczego Ty nigdy jej nawet nie spróbowałeś?
>> Odrzucić wyobraźnie a sam zobaczysz jak wiele straciłeś unikając jej.
>> Przepis bardzo prosty, kaczkę czy gęś gotuje się tak jak rosół z
>> dodatkiem czerwonego buraka (można dodać też kawałek jabłka i parę
>> śliwek) tylko na koniec się robi przylepkę z krwi rozbełtanej z mąką.
>> Dość ważne, krew powinna być z kaczki czy gęsi. Na koniec zupę można
>> dokwasić, dosłodzić, jak kto tam lubi. Podawać z ziemniakami,
>> makaronem czy kluskami ziemniaczanymi.
>
> Pisałem, że nie jadłem czerniny, ale tylko dlatego, że nie miałem
> okazji. W moich stronach nikt nie gotował, w rodzinie też nie, w
> restauracjach (naprawdę wiele odwiedziłem) też nie było.
> Pech jakiś:)
>
> Co do kartofli to słusznie prawisz, dzisiejsze to dno!
> Żółte, gumowate, nawet placki kartoflane trudno z tego zrobić.
> Kaszanka owszem, jeszcze można kupić, salceson niby też, ale już w
> plastiku. Kiełbasy w sztucznej osłonce są już sprzedawane nawet na
> wiejskich targach.
> Na szczęście można jeszcze kupić jelita i samemu robić. Tak czasem
> robię, mam wędzarnię i całą resztę, ale mięso musi już być ze sklepu,
> sam nie wyhoduję :)
>
> Najgorsze jest to, że młodzież uważa, że takie plastikowe jedzenie to
> jest to i nie zna smaku prawdziwego jedzenia.
>
> Właśnie goniony nostalgią zesmażyłem nieco słoniny z cebulką i tym się
> dzisiaj zajadałem :)
> Do tego chleb "na liściu", bardzo przypominający ówczesne chleby i...
> palce lizać :)
>
>
PRL to był kulinarny ewenement,. Nigdzie indziej w Europie nie było
takich wędlin czy potraw, oczywiście w kategoriach na plus. Także w
krajach demokracji ludowych, te enerdowskie kiełbasy...brrr. A tu zawsze
znajdzie się zapiekły fanatyk który i żywność z tamtych czasów próbuje
mieszać z błotem. Choć pewnie w tamtych czasach starzy nie mieli go
nawet w planach, a teraz on uświadamia innych jakie to za komuny było
złe jedzenie.
|