Data: 2011-07-23 17:33:43
Temat: Re: ,,Rozwarstwianie się" gęstych sosów/gulaszów
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mało naturalnej galarety.
Ale się nie znam.
Są "hemiczne polepszcze", ale nie używam i mimo to czasem uda mi się.
Zagęszczacze dostępne w domu: mąka - nie znoszę;
ziemniak - bardzo drobno posiekany lub starty, czasem się nadaje;
ja często dożucam tartą marhew;
słyszałam też o siemieniu lnianym;
śmietana - jednak też nie polecam.
Wogule zwykle ważywa drobno posiekane i rozgotowane nabierją konzystencję
zawiesiny jabłko, pomidor - ten się jednak rozwarstwia; można też sos
zmiksować, ale to dużo roboty - tszeba potem umyć mieszadło, a sos wcześniej
wystudzić, potem znawu gotować.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
|