Data: 2014-02-09 00:28:03
Temat: Re: Ryz idealny Joli L-L
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Fri, 7 Feb 2014 05:28:03 -0800 (PST), j...@g...com napisał(a):
>
>> Ryz przeplukac. Do malutkiego rondelka wrzucic szklanke ryzu i dodac wody tyle ,
aby wystawala ponad powierzchnie ryzu na grubosc palca wskazujacego, ani mniej, ani
wiecej. Zakryc dobrze dopasowana pokrywka, zagotowac i natychmast zmniejszyc gaz na
najmniejszy.Nie ma sie gotowac tylko wchlaniac. Po 20 minutach jest gotowy.Ryz
idealny.
>
> Bzdura. Ryż wsypuje się do wrzątku albo zalewa wrzatkiem i do czasu
> zagotowania miesza, aby nie przywarł. Po zagotowaniu - owszem, 20 minut na
> minigrzaniu. Ja wkładam do piekarnika - pisałam. Zwykła, rutynowa
> procedura, zaraz tam ideał...
Można do piekarnika, można do tapczanu pod pierzynę... Ważne żeby przez
czas jakiś utrzymać podwyższoną temperaturę - jak się da wody w sam raz
to nic ani przypalić ani rozgotować się nie da rady.
A zalewanie ryżu zimna wodą, owszem, też się stosuje. Jak trzeba kleik
ryżowy zrobić.
--
Darek
|