Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Paulinka <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sernik mi się nie udał
Date: Tue, 25 Oct 2011 23:42:29 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 30
Message-ID: <j87agd$uv5$1@node2.news.atman.pl>
References: <j8766s$96f$1@node2.news.atman.pl> <j876c0$96f$3@node2.news.atman.pl>
<4ea71f9f$0$8447$65785112@news.neostrada.pl>
<j877ed$96f$6@node2.news.atman.pl>
<vv148b80h0xf$.10g1oj3r0m6tu$.dlg@40tude.net>
<j879ej$96f$10@node2.news.atman.pl>
<s...@4...net>
NNTP-Posting-Host: nat3.finemedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1319578957 31717 188.122.20.27 (25 Oct 2011 21:42:37
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 Oct 2011 21:42:37 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
In-Reply-To: <s...@4...net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:339000
Ukryj nagłówki
Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 25 Oct 2011 23:24:28 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> Być może.
>> Ikselka gdybym ja Ci napisała o sposobach odzysku różnych rzeczy w
>> procesie masowego żywienia, to nie odwiedziłabyś już nigdy więcej żadnej
>> restauracji, nie zjadła w żadnej piekarni i cukierni.
>> Lepiej o tym nie wiedzieć i mieć święty spokój.
>
> No ale warto zapobiegać tam, gdzie to możliwe, naciąganiu. Trza kupować ser
> w kawałku, a nie jakieś breje w wiaderkach, bo to przeciez z góry wiadomo,
> ze jak toto w wiaderku, to płynne - znaczy zmiksowane z wodą i to nie dla
> wygody klienta, lecz producenta(sic!). RAZ w życiu kupiłam wiaderkowy "ser
> na sernik", a to z braku czasu na udanie się po mój sprawdzony ser na wagę
> z Hajnówki - i był niewypał.
Toż napisałam, że zwykle kupuję sprawdzony z Raciborza (
http://www.mleczarnia-raciborz.pl/ ), kupiłam eksperymentalnie z Łowicza.
Ja pisze o normalnym codziennym gotowaniu, nie mam dostępu do firm,
które oferują swoje produkty tylko dla branży gastronomicznej. Wiem
natomiast, co branża gastronomiczna potrafi z nimi robić...
Mogłabym ze swoim sernikowym problemem zadzwonić do mamy na ten
przykład, ale ta od zawsze robi wszystko na oko. Robi i się udaję,
dlatego pytam ludzi, którzy gotują nie intuicyjnie, ale normalnie wg
przepisu etc.
--
Paulinka
|