Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Slawni kucharze
Date: Thu, 9 Aug 2001 08:09:50 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 35
Message-ID: <1exv4hj.1gr4uuo1o09nf8N%wlos@tele.com.pl>
References: <B790B90D.21BD%cezary.gmyz@zycie.media.pl>
<1exm00s.liqkkc1be8dhpN%wlos@tele.com.pl>
<01c11d1d$066628a0$0100007f@default>
<1exnpql.sk23urdb48c6N%wlos@tele.com.pl>
<B7942CDB.2295%cezary.gmyz@zycie.media.pl>
<1exqj5q.1fgdr4iht7ugwN%wlos@tele.com.pl>
<B7956B8C.2365%cezary.gmyz@zycie.media.pl>
<1ext64h.2alvwf1srmzoeN%wlos@tele.com.pl>
<1extdj3.1jnex27lq0bumN%wlos@tele.com.pl>
<B796C591.23FC%cezary.gmyz@zycie.media.pl>
NNTP-Posting-Host: pm136.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 997337460 18205 213.76.108.136 (9 Aug 2001 06:11:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Aug 2001 06:11:00 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:61895
Ukryj nagłówki
cezary gmyz <c...@z...media.pl> wrote:
> Znam takich, ktorym
> sie podoba Palac Kultury za 100 bedzie szacownym zabytkiem. Nie daj Boze by
> cos takiego moglo spotkac bazykike w Licheniu ale obawiam sie, ze i tak byc
> moze
Nie widzialem bazyliki w Licheniu i nie mam tu swojego zdania. Mysle
jednak, ze problem z polska architektura wspolczesna to nie bazylika w
Licheniu, ale to, co powstaje obecnie w Warszawie i innych duzych
miastach w Polsce, a sygnowane jest przez dyplomowanych i czesto
uznanych architektow. Bazylike w Licheniu mozna pewnie uznac za zudrowa
reakcje przeciw tej architektonicznej hucpie. Ale to juz rozmowa raczej
nie na to miejsce.
> Hm...Zaczal Rosselino skonczyl Bernini a w miedzyczasie byli jeszcze:
> Bramante, Rafael, bracia Sangallo, Peruzzi, Michal Aniol, Vignola, della
> Porta i Fontana oraz plejada pomniejszych.
No wlasnie, a jednak bazylika jest niewatpliwie integralnym dzielem
szuki.
> Mysle, ze nie nie ma obawy, nie doczekamy czasow, kiedy w ramach
> artystycznych eksperymentow beda nam podawac na przyklad surowe jelita
> napelnione czekolada, bo tak sobie wybrazam taki gastronomiczny eksperyment.
Nam nie beda podawac, ale moze beda takie potrawy wygrywac konkursy
gastronomiczne. ;-)
Wladyslaw
|