Data: 2001-08-09 06:09:50
Temat: Re: Slawni kucharze
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
cezary gmyz <c...@z...media.pl> wrote:
> Znam takich, ktorym
> sie podoba Palac Kultury za 100 bedzie szacownym zabytkiem. Nie daj Boze by
> cos takiego moglo spotkac bazykike w Licheniu ale obawiam sie, ze i tak byc
> moze
Nie widzialem bazyliki w Licheniu i nie mam tu swojego zdania. Mysle
jednak, ze problem z polska architektura wspolczesna to nie bazylika w
Licheniu, ale to, co powstaje obecnie w Warszawie i innych duzych
miastach w Polsce, a sygnowane jest przez dyplomowanych i czesto
uznanych architektow. Bazylike w Licheniu mozna pewnie uznac za zudrowa
reakcje przeciw tej architektonicznej hucpie. Ale to juz rozmowa raczej
nie na to miejsce.
> Hm...Zaczal Rosselino skonczyl Bernini a w miedzyczasie byli jeszcze:
> Bramante, Rafael, bracia Sangallo, Peruzzi, Michal Aniol, Vignola, della
> Porta i Fontana oraz plejada pomniejszych.
No wlasnie, a jednak bazylika jest niewatpliwie integralnym dzielem
szuki.
> Mysle, ze nie nie ma obawy, nie doczekamy czasow, kiedy w ramach
> artystycznych eksperymentow beda nam podawac na przyklad surowe jelita
> napelnione czekolada, bo tak sobie wybrazam taki gastronomiczny eksperyment.
Nam nie beda podawac, ale moze beda takie potrawy wygrywac konkursy
gastronomiczne. ;-)
Wladyslaw
|