Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "Stefan" <s...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sma?one ma by?!
Date: Fri, 28 Nov 2014 17:19:54 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 41
Message-ID: <m5a7bc$nil$1@node2.news.atman.pl>
References: <j9fgnlhoemn8.1am9r92pctkem$.dlg@40tude.net>
<547792fd$0$2659$65785112@news.neostrada.pl>
<5477c135$0$2161$65785112@news.neostrada.pl>
<547880f3$0$21561$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-66-135-53.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="utf-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1417191596 24149 89.66.135.53 (28 Nov 2014 16:19:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Nov 2014 16:19:56 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <547880f3$0$21561$65785112@news.neostrada.pl>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Importance: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 15.4.3555.308
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V15.4.3555.308
X-Antivirus: avast! (VPS 141128-0, 2014-11-28), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:359534
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Trybun" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:547880f3$0$21561$6...@n...neostrad
a.pl...
W dniu 2014-11-28 o 01:26, XL pisze:
>
>
> Ja tez nie cierpie podgrzanej surowizny. I uznaje ja za wyjatkowo
> obrzydliwe kulinarnie traktowanie miesa. Mieso ma nie byc surowe,
> nie tylko ze wzgl. smakowych, ale i dla bezpieczenstwa
> bakteriologicznego, no nie ma innej opcji. Cieple surowe miecho
> na talerzu - rzyg! Jak chce surowe, to sobie tatara robie i on
> musi byc dobrze schlodzony!
>
> Czyli poza tatarem - uznaje tylko mieso porzadnie potraktowane
> termicznie, az do samego srodka rowno ugotowane/usmazone/uduszone.
> Co zas konkretnie do watrobki to nie lubie smazonej , ja podsmazam
> ja tylko wstepnie, bardzo krociutko, kladac wprost na cebuli i
> razem podsmazajac w bardzo goracym tluszczu, po czym podlewam
> woda, przyprawiam i dusze tylko do momentu az na przekroju nie ma
> najmniejszego sladu krwi i krwisty plyn zmieni kolor na braz i
> odparuje (dluzej nie, bo bedzie twarda, a ma byc mieciutka jak
> krem), sole na koniec.
Bardzo ciekawie wygląda ten Twój sposób przyrządzania wątroby. Tak że
pozwolę sobie go wykorzystać przy smażeniu wątroby. Dzięki za przepis.
A wracając do tych surowizn, ciekawe dlaczego nikt z tych karconych
nigdy nie zapyta na antenie dlaczego to makaron MUSI być niedogotowany
czy wątróbka niedosmażona... ?
******************************
Ja preferuję podobny ale jednak inny sposób.
Najpierw cebulka (grube wiórka) zezłocić, zdjąć z patelni, na pozostałym
tłuszczyku (dowolnym, tylko nie margaryny czy inne ceresy) obsmażam
wątróbkę, potem na nią kładę cebulkę (taką zazłoconą) i przykrywam pokrywką.
Duszę kilka minut do odparowania, potem zamieszać, posolić, popieprzyć (co
kto woli) i konsumować...
pozdr
Stefan
|