Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Smaki
References: <om3rtt$fqo$1@sunflower.man.poznan.pl>
<5985a10c$0$648$65785112@news.neostrada.pl>
<om53ij$9t6$1@news.icm.edu.pl>
<5986b212$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
<om7pt9$9jp$1@news.icm.edu.pl>
<5988332a$0$5146$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <omaa11$qo$1@news.icm.edu.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <omadm8$mcr$1@news.icm.edu.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<omaosc$cmq$1@node1.news.atman.pl>
Organization: : : :
Date: Tue, 8 Aug 2017 00:39:50 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.4-2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 41
NNTP-Posting-Host: 77.253.217.116
X-Trace: 1502145590 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5159 77.253.217.116:55040
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377564
Ukryj nagłówki
Pan stefan napisał:
> W Tolo znajomy zaprosił mnie na męską zakąskę - ośmiorniczkę z cytryną.
> Jeśli nie ma pod ręką świeżo tłuczonej - mrożoną tniemy na kawałki
> kiedy jest jeszcze deczko zamrożona (po prostu lepiej się tnie. Cytryny
> (jeśli ze sklepu - to mocno wyszorowane, zerwanych z drzewa nie trzeba
> maltretować) kroimy ze skórka na cienkie plasterki i rozkładamy jako
> garni' na talerzykach. Ośmiorniczki pokropione oliwą wrzucamy na gorącą
> patelnię, lekki pokropek dobrym octem balsamicznym i posiekanym
> czosnkiem, podrzucany parę razy na patelni, przykrywany pokrywką i
> dusimy przez 5 do góra 10 minut. Wykładamy na talerze, na każdą porcję
> ćwiarteczka cytryny do pokropku.
Wychodzi mi, że to faktycznie przepis pod ośmiorniczki. Dużą to ja
zawsze wolę obgotowac przed smażeniem.
> Niezbędnym dodatkiem jest wino. Egzegeci wykładają, że (podobno)
> Chardonay, Sauvinion Blanc ale ja piłem normalne chłopskie białe
> wino z rodzinnej winnicy powyżej cmentarza nad Tolos. Mniodzio.
A jak ono chłopskie, to już nie mogło być Sauvignon Blanc?
> A tak nawiasowo - pamiętacie flaczki z kalmarów za późnego Gierka?
> Pod skawińskiego Krakersa zapijanego białym owocowym półsłodkim z
> Tarnowskich Zakładów Przetwórczych? :)
Tego białego owocowego, to ja nie bardzo. Ale chłopy piły. Flaczki
tak, bywały. Ja jednak najbardziej pamiętam kalmary kupowane w całości
w rybnym koło mnie. Obgotowywało się, jak te ośmiornice, a potem
krążki smażyło w oleju.
> Stefan - kaleka genowy - u Fragonarda nie rozpoznałem żadnego
> z zapachów podstawowych :(
We Warszawie jest knajpa, co w niej serwują napitki pod preferencje
zapachowe pijącego. Przynoszą puzderko zamczyste z flakonami zapachów,
dają do powąchania. Kient wybiera co mu najlepiej pachnie -- a oni na
podstawie tego już wiedzą, co mu w szkło namieszać.
--
Jarek
|