Data: 2010-07-01 10:25:15
Temat: Re: Smakołyk rybny.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 1 Jul 2010 08:09:18 +0200, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:13fn9hmb71slv$.10b4kfuxk1ma6$.dlg@40tude.net...
>> Mam dwa wiaderka ryb w zamrażarce, efekt wędkowania MŚK.
>> Coś muszę już z nimi zrobić, bo sezon na warzywa i owoce u progu, a gdzieś
>> dzwoniło, że jest pyszna sprawa z takich ryb do zrobienia. Szkic mniej
>> więcej taki:
>> Smaży się rybę otoczoną w mące? jajku? bułce?
>> Zalewa się w słoiku octem z przyprawami.
>> Czeka się ileś-tam czasu.
>> I ma to być na koniec pyszne bardzo.
>>
>> Kto zna dokładny przepis? Poproszę.
>>
>
> 1. podalas dokladny przepis :-) Rybe panierujemy "tradycyjnie",
To znaczy? - ja wolę w samej mące krupczatce, nie lubię tej buły.
> smazymy na
> rumiano, wrzucamy do sloikow (po wystudzeniu oczywiscie),
I otóż tutaj sa dwie szkoły - studzić ryby i zalewać zimną zalewą lub
gorącą zalewać gorące ryby wprost z patelni. ten drugi sposób o tyle
podobno lepszy, ze zalewa nie mętnieje podczas przechowywania.
> zalewamy marynata
> octowa (tradycyjna, jak do innych przetworow)
>
> 2. proponuje tez uzyc drobnice do wywaru do ryby w galarecie...
O, dobry pomysł, dobry :-)
|