Data: 2008-09-21 00:10:55
Temat: Re: Smalec w sloiku
Od: i...@g...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
On 20 Wrz, 23:57, "NZSNNW" <n...@o...pl> wrote:
> Zawsze robiłem smalec. Sam smalec, lub z cebulą, lub z czosnkiem, lub z
> jabłkiem.
>
> A teraz mam za dużo słoniny, nie mam miejsca by ją przechowywać.
>
> Jak zrobić smalec w słoikach?
> Po prostu zalać i zakręcić?
> Ile tak wytrzyma trzymany w chłodnej spiżarni?
> Jak zrobić smalec 'na dłużej', do przechowywania przez jakiś czas?
W słoiku czy innym pojemniku - nie ma siły, zepsuje się dość szybko z
powodu drobin mięsa/skwarek w nim zawieszonych. Chyba, że chcesz
przechować sam tłuszcz, doskonale odfiltrowany. Jesli chcesz mieć i
skwarki w smalczyku, i "na dłużej" - po prostu nalej w plastikowe
uniwersalne pojemniki i zamroź w zamrażarce.
|