Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Smalec w sloiku Re: Smalec w sloiku

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Smalec w sloiku

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!news.internetia.pl!news.intelink.pl!newsfeed.neostra
da.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "lemonka" <...@a...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smalec w sloiku
Date: Sun, 21 Sep 2008 14:50:57 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 29
Message-ID: <gb5ge5$mnb$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: aud29.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1222001925 23275 83.27.11.29 (21 Sep 2008 12:58:45
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 21 Sep 2008 12:58:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315516
Ukryj nagłówki


Użytkownik "NZSNNW" <n...@o...pl> napisał w
wiadomości news:5982.0000027c.48d571c3@newsgate.onet.pl...
> Zawsze robiłem smalec. Sam smalec, lub z cebulą, lub z czosnkiem, lub
z
> jabłkiem.
>
> A teraz mam za dużo słoniny, nie mam miejsca by ją przechowywać.
>
> Jak zrobić smalec w słoikach?
> Po prostu zalać i zakręcić?

Temperatura wrzenia tłuszczu wynosi dużo więcej niż 150 stopni, dlatego
w smażonym tłuszczu, nawet mimo obecności skwarek nie powinny się
uchować ani żywe formy drobnoustrojów, ani ich przetrwalniki, dodatkowo
porażająco niska jest aktywność wody, co dodatkowo uniemożliwia rozwój
mikroorganizmów. Ale ważny tu jest jeszcze stopień rozdrobnienia
skwarek - im większe, tym temperatura w ich wnętrzu podczas wytapiania
niższa, zawartość wody większa i tym większa szansa na przeżycie
mikrobów. Zatem trzeba zrobić jak najdrobniejsze skwarki (wersja dla
leniwych: drobne sitko maszynki do mielenia), dokładnie je wytopić i
ewentualnie dodatkowo pasteryzować na sucho (w piekarniku) po 12
godzinach od zamknięcia słoika. Słoik powinien być szczelnie zamknięty,
bo w przypadku tłuszczów dostęp powietrza umożliwia nie tyle rozwój
mikrobów, co nieenzymatyczne jełczenie tłuszczu (enzymy nie przetrwają
temperatury wrzenia tłuszczu i ulegną dezaktywacji, dlatego
enzymatyczne jełczenie w przypadku topionego smalcu wydaje się mało
prawdopodobne).

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.09 Dariusz K. Ładziak
22.09 Prawusek
22.09 Panslavista
13.10 aja74
17.09 h...@g...com
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?