Data: 2000-05-09 19:00:22
Temat: Re: Stek! - koniec swiata
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> - smazenie wedlug roznych szkol obracania - czeste obracanie, rzadkie
> obracanie
> - zawsze smazylem krotko na bardzo mocnym oleju
>
> Smakowo wychodzilo nawet dobre, ale TWARDE. Ile je juz kilogrmow miesa
> zuzylem ile przepisow przeczytalem. Nic.
> Jak to jest ze keidy ide do mojej ulubionej restauracji to stek jest
> soczysty i miekki a kiedy ja go robie to twardy.
> Blagam o rade moze jest jest jakas tajemnica ktorej ja nie znam?
>
mięso ma prawo być przewrócone 1 raz!!!!
smażyć polędwicę, MŁODĄ (stara ma ciemny kolor, młodą jasnoczerwony), nie
poprzerastana
smażyć na intensywnym ogniu, jeżeli ogień słaby to przygotować 2 patelnie --
rozgrzać tłuszcz
i druga stronę smażyć na drugiej patelni. Używać tłuszczu o wysokiej
temperaturze spalania.
SMAŻYĆ KROTKO, albo jeszcze KRÓCEJ!!!
można przygotować dzien. wcześniej robiąc bejce z czystej wódeczki + oliwa +
zioła
WM
|