Data: 2014-04-17 11:06:02
Temat: Re: Stolnica czy blat marmurowy
Od: Zbyszek Zarzycki <z...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu środa, 16 kwietnia 2014 14:41:47 UTC+2 użytkownik ZZZ napisał:
> Podzielicie się swoimi doświadczeniami?
>
>
>
> Mam pytanie do tych, którzy ręcznie zagniatają ciasta. Na pierogi, makarony,
>
> czy drożdżowe, kruche na wypieki deserowe.
>
> Czy dobrze wygodnie robi sie to a płycie marmurowej? (czy z innego
>
> kamienia?).
>
> Ja tradycyjnie posiadam do tego celu drewnianą stolnicę, ale na wielu
>
> filmach w Internecie widzę, że często ciasta są zagniatane na blatach
>
> marmurowych.
>
> Czy to jest wygodniejsze w sensie uzyskiwanego wyniku/wkładanego wysiłku/
>
> czasu osiąganego dobrego efektu? Czy tylko upowszechnia się z powodu
>
> unowocześniania się naszych kuchni i modernizowania ich wyposażenia.
>
> Znam domy, gdzie ciasto zagniatane jest na blacie kuchennym takim z płyty
>
> okleinowanej bo "nie ma miejsca na stolnicę" ja jednak nie wyobrażam sobie
>
> kuchni bez takiego "przeżytku" drewnianego jak stolnica.
>
>
>
> Chętnie usłyszę opinie tych co od zawsze robią na marmurze a jeszcze
>
> chętniej tych
>
> co mają porównanie obu podłóż.
Wyrobienie ciasta jest wygodniejsze na kamieniu, mniej się kleji, łatwiej się czyści
etc. Kamień jednak dyskwalifikuje krojenie. Żaden nóż, nawet Kyocera, nie wytrzymuje
długo.
--
ZZ@private
|