Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Swieze czy suche? Re: Swieze czy suche?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Swieze czy suche?

« poprzedni post następny post »
Data: 2020-07-29 09:38:06
Temat: Re: Swieze czy suche?
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu 28.07.2020 o 23:47, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>> Jakie drozdze preferujecie do pieczenia chleba, swieze czy suche
>>> a moze w ogole nie ma roznicy?
>> Zawsze wolałam świeże, właściwie nie wiem dlaczego, chyba jakieś
>> uprzedzenie do sproszkowanych instantów. ;) A chyba niesłusznie,
>> bo suche są bardziej przewidywalne w zachowaniu, poza tym trwalsze,
>> tzn. mają długi termin przydatności.
> Ja zawsze wybieram świeże. Ale żeby nie było -- suchych też próbowałem.
> Dwa zaskoczenia przy tym. Również działają! A drugie: to jednak nie to
> samo. Ktoś może nie dostrzegać różnicy -- a ja nie widzę w tym problemu.
> Po prostu tak mam.


Niekwestionowaną dla mnie zaletą suchych jest ich trwałość i możliwość
dłuższego przechowywania. Nie piekę na drożdżach aż tak często, więc
zwykle połowa świeżej kostki idzie do kosza. Co się u mnie dzieje z
mrożonymi, to już w innym wątku pisałam.

Jeśli chodzi o działanie, to być może świeże działają szybciej, ale to
nie jest przewidywalne. Suche są wg mnie stabilniejsze i, nawet jeśli
działają wolniej, to zawsze efekt jest taki sam. No, ale ja
doświadczenie z suchymi mam jeszcze świeże.

Inna sprawa to smak - chyba świeże są bardziej wyczuwalne w produkcie
końcowymi, ten charakterystyczny drożdżowy posmak.


>
>> Ostatnio piekę ciabatty tylko z suchych. A tak na marginesie - polecam
>> przepis z linka poniżej, a jak ktoś nie piecze, to warto pooglądać, z
>> jakim pietyzmem można do tej czynności podchodzić. Ja jeszcze nie
>> doszłam do takiego efektu końcowego, ale staram się ;-)
>>
>> https://www.youtube.com/watch?v=7BjMBavA4g0
> Mnie zawsze na koniec wychodzi w środku coś podobnego. Tylko nigdy nie
> nazywałem tego ciabattą. Może zacznę.


Mnie coś podobnego też wychodzi. Nawet bardzo. No ale drobne różnice w
wyglądzie skórki czy miąższu jednak są. Moja nie ma aż tak grubej
chrupiącej skórki z równocześnie tak puszystym środkiem. Może to kwestia
naczynia do pieczenia, ja piekę w zwykłym żaroodpornym.

A nazewnictwo to rzecz wtórna.

Ewa

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
29.07 Jarosław Sokołowski
29.07 Akarm
29.07 FEniks
29.07 FEniks
29.07 Jarosław Sokołowski
29.07 Akarm
29.07 Jarosław Sokołowski
29.07 Trefniś
29.07 FEniks
29.07 FEniks
29.07 Trefniś
29.07 Jarosław Sokołowski
29.07 Jarosław Sokołowski
30.07 FEniks
30.07 Jarosław Sokołowski
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6