Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TATAR
Date: Sat, 13 May 2006 00:14:38 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 29
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl> <e419n3$krh$1@inews.gazeta.pl>
<e41p1j$g6a$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pb26.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1147479483 28515 213.76.97.26 (13 May 2006 00:18:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 13 May 2006 00:18:03 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268732
Ukryj nagłówki
On Fri, 12 May 2006 12:44:10 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
wrote:
> Prawdziwy tatar nie jest z koniny, a z wołowiny i to najlepszej, bo z
>polędwicy. Wbrew w/w poradzie obrać z błon i bardzo dokładnie posiekać
>bardzo ostrym nożem, mielenie psuje konsystencję przez miażdżenie tkanek,
A tam, posiekac! Jak juz szalec to szalec - tatar skrobany, ostrym
nozem wzdluz wlokien, dopiero to daje naprawde dobra konsystencje
tatara (ale jest cholernie pracochlonne).
>wtedy posolić, posypać pieprzem wymieszać, wyłozyć na półmisek porcje, lub
>na talerzyki i na każdą wylać wybite, pooglądane i obwąchane jajko.
Zapomniales o lekkim dodatku oleju, mozliwie neutralnego smakowo (w
zadnym wypadku nie powinna byc to oliwa z oliwek - raz na probe cos
takiego zrobilem i oliwa wybija sie smakowo ponad mieso) - tatar ma
nabrac lekkiego polysku.
A jajko po dokladnym obejrzeniu (jakiekolwiek uszkodzenie skorupki
wyklucza uzycie go na surowo, na jajecznice z nim!) nalezy albo
zdezenfekowac chemicznie - roztworem chloraminy lub podchlorynu
sodowego albo przez kilkanascie sekund sparzyc - na tyle zeby
powierzchnia skorupki zagrzala sie powyzej 70 stopni ale zeby bialko
nie zaczelo sie w srodku scinac.
--
Darek
|