Data: 2016-08-25 12:41:24
Temat: Re: Tatar z kurczaka
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 25 Aug 2016 10:01:11 +0200, stefan napisał(a):
> No, na widok takiego mostku cielęcego w papilotach jaki robiła moja śp.
> Ciotula to pysk sam się rozdziawiał do uśmiechu. Każda kosteczka
> mozolnie owinięta papierkami z napisami, bibułkami,...
> TAKIEJ cielęcinki (surowca) już nie uświadczysz, a Bóg mi świadkiem, że
> potrafiłem szukać...
O widzisz, pofatyguję się chyba do sklepiku w moim gminnym mieście (tam w
sklepie Zychowicza przez cały tydzień i jagnięcinkę, i cielęcinkę mogę
kupić, jaką tylko chcę część, nie to, co w mieście wojewódzkim, gdzie tylko
w pewne dni i w pewnych miejscach, i to nie na pewno). Przypomniałeś mi
albowiem o bruściku (czyli mostku) cielęcym faszerowanymmmmmmmmmmmmmmmm...!
Mostek cielęcy faszerowany:
http://www.przepisy.net/nadziewany-mostek-cielecy/
Robię podobnie, tylko nie daję do nadzienia piatruszki, lecz wątróbkę
cielęcą/drobiową i rodzynki sułtanki. Sporo pieprzu i czosnek. I sos bez
śmietany.
Mięso doskonałe na ciepło - i na zimno jako przystawka!
|