Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Chiron" <c...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <559f47ed$0$27528$65785112@news.neostrada.pl>
<mnnpfe$elp$1@usenet.news.interia.pl>
<55a0ea31$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
<e...@g...com>
<mnr0df$3un$1@node2.news.atman.pl>
<55a10f59$0$8390$65785112@news.neostrada.pl>
<55a11c36$0$2203$65785112@news.neostrada.pl>
<55a123fc$0$27516$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Twarożek
Date: Sat, 11 Jul 2015 16:50:13 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 85
Message-ID: <55a12d22$0$2206$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: staticline25371.toya.net.pl
X-Trace: 1436626210 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2206 217.113.230.73:30285
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364664
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Qrczak" <q...@q...pl> napisał w wiadomości
news:55a123fc$0$27516$65785112@news.neostrada.pl...
> Dnia 2015-07-11 15:38, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
>> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:55a10f59$0$8390$65785112@news.neostrada.pl...
>>> stefan <s...@w...pl> Wrote in message:
>>>> W dniu 2015-07-11 o 13:24, Fragi pisze:
>>>>> W dniu sobota, 11 lipca 2015 12:04:34 UTC+2 użytkownik XL napisał:
>>>>>> "Stokrotka" <o...@g...pl> Wrote in message:
>>>>>>>
>>>>>>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z
>>>>>>>> prawdziwego
>>>>>>>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka
>>>>>>>> "gumowa"
>>>>>>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>>>>>>> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>>>>>>>
>>>>>>> Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi
>>>>>>> zostanie mleka,
>>>>>>> albo śmietany , nawet UHT.
>>>>>>> Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki
>>>>>>> ktura
>>>>>>> została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z
>>>>>>> jednego
>>>>>>> supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi.
>>>>>>> Ten co go
>>>>>>> używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na
>>>>>>> kturym nie
>>>>>>> wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
>>>>>>> Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam,
>>>>>>> nie wiem,
>>>>>>> pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
>>>>>>>
>>>>>>> Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru
>>>>>>> dolać sporej
>>>>>>> ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny
>>>>>>> aromacik, ale
>>>>>>> nie każdemu musi smakować.
>>>>>>>
>>>>>>> W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie
>>>>>>> mająca
>>>>>>> większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do fluoru,
>>>>>>> jak
>>>>>>> odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
>>>>>>> pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając
>>>>>>> nerki i mogąc
>>>>>>> robić kamienie.
>>>>>>> Zdrowsze mleko.
>>>>>>
>>>>>> [...] Mleko
>>>>>> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
>>>>>> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
>>>>>> roku życia.[...]
>>>>>>
>>>>> Iksi, błaaaagaaam, nie pisz bzdur! :) Wprowadzasz ludzi w błąd.
>>>>> Renina nie jest produkowana przez grasicę. Jej zadaniem nie jest
>>>>> trawienie białek. Włos mi się zjeżył, jak to przeczytałam :)
>>>>>
>>>> z nudów doczytałem, że XL-ce chodziło najprawdopodobnie o renNinę :)
>>>> pozdr
>>>> Stefan
>>>>
>>>
>>> Oczywiście. I nie grasica, lecz żołądek.
>>> Jak widać trudno wprowadzić w błąd ludzi obytych z biologią,
>>> reszcie i tak wszystko jedno 333-)
>>
>> Nie twierdziłem, że znam się na biologii
>> :-)
>>
>> --
>>
>> Chiron, smakosz mleka prosto od krowy- a najlepiej od kozy
>
> Nie jesteś sam.
A tak a propos- czy to prawda (bo nie moge potwierdzić tej informacji), że
kozie mleko (w przeciwieństwie do krowiego) jest przez człowieka trawione-
przez całe życie?
--
Chiron
|