Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:L1ZgYLg7skzilHtTa4y063mZXog=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <591ed71e$0$5158$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: W kwestii sera.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <591d6d49$0$5140$65785112@news.neostrada.pl>
<ofjunf$h9c$1@node2.news.atman.pl>
<591d8427$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<591d851c$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<ofkpp8$arr$1@node2.news.atman.pl> <ofl9ol$26b$10@dont-email.me>
<ofm8ng$mal$1@node2.news.atman.pl>
<591eb0bd$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
<ofmis4$gi$1@node2.news.atman.pl>
Date: 19 May 2017 11:29:34 GMT
Lines: 47
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.123.156
X-Trace: 1495193374 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5158 79.191.123.156:57028
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376925
Ukryj nagłówki
stefan <s...@w...pl> wrote:
> W dniu 2017-05-19 o 10:45, Ikselka pisze:
>> stefan <s...@w...pl> wrote:
>>> W dniu 2017-05-19 o 01:15, Pszemol pisze:
>>>> "stefan" <s...@w...pl> wrote in message
>>>> news:ofkpp8$arr$1@node2.news.atman.pl...
>>>>>> Ani o casu marzu? O włoskim/sardyńskim/alpejskim itd. serze z robakami?
>>>>>> https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu
>>>>>>
>>>>> Casu Narzu jadłem podczas rajzy po Sardynii. Mogę ci podrzucić fotki z
>>>>> degustacji :)
>>>>
>>>> I jadłeś razem z larwami? Dla mnie byłoby to tabu nie do przeskoczenia.
>>> Po świnkach morskich z rożna w Peru, chińskich świerszczach w cukrze i
>>> malezyjskich długich "glizdach morskich" nawlekanych na patyczek w
>>> spiralkę nic (no, prawie nic) nie jest w stanie mnie zaskoczyć.
>>> Surströmming też (ale trochę mnie rzucało)....
>>> Jest piątek, więc udaję się po rewelacyjnie marynowany i peklowany
>>> baleronik z Hagi ( to taka wędzarnia, niestety). Smaczności!!!!
>>> pozdrawiam
>>> Stefan
>>>
>>
>> Można jeść ślimaki, ostrygi czy solone śledzie - można i larwy. Zwłaszcza
>> pod wódeczkę.
>> Tyle teorii. Praktyka jednak u mnie kuleje :-))
>>
> Wyobraź sobie, że kiedyś w CK Wiedniu, niedaleko Katedry mojego
> imiennika zamówiłem klasykę - Wiener Schnitzell. Ku...twa nie zjadłem!!!
> Zamiast zrobionego jak Bóg nakazał z młodej cielęciny, operator tłuczka
> (bo na pewno nie kucharz) sklepał kawałek wołowiny z krów które śniły
> się faraonowi z kawałkiem koguta który ocalał z rzezi pod Moskwą w 1612
> roku. Była potężna rozróba...
Myślał - Polak nie pozna, można mu wciskać barachło.
> pozdr
> Stefan
> PS. A karczek jest cudowny, ta galaretka w zakamarkach sznurka...
>
Niby skąd galaretka? Chyba że w kątnicy zaszyty i wędzony, a potem w niejże
parzony...
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|