Data: 2014-10-03 17:02:34
Temat: Re: Wakacyjne miłości
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "bbjk" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:m0mcug$t02$...@n...news.atman.pl...
W dniu 2014-10-03 16:33, Jarosław Sokołowski pisze:
> Tradycje skórkowe też z czasem ulegały zmianie. Dzisiaj jadamy więcej
> ogórków ze skórką, bakłażanów ze skórka itd. I sam nie wiem czy to
> dlatego, żeśmy sami bardziej gruboskórni, czy odmiany warzyw stały
> się delikatniejsze. Może warzywa teraz mają bardziej *pańską skórkę*
> -- te ostatnie słowa przywodzą na myśl kolejną lokalną Tradycję, której
> czas teraz się zbliża.
Nie znam pańskiej skórki! Co to jest i jak smakuje?
W Krakowie Tradycja nakazuje zajadać się w ten dzień miodkiem tureckim,
zwanym także od paru dziesiątek lat trupim miodkiem. Jest to ulepek z
cukru z dodatkami smakowymi, przeważnie kakao i z orzechami
arachidowymi, bo najtańsze, sprzedawany w celofanowych rożkach. Dość
paskudny, ale raz do roku można skosztować.
******************************
Pańska skórka to tradycja kongresówki. Za Wiki "
Pańska skórka - tradycyjny biało-różowy cukierek domowej roboty, zawijany w
papierek i sprzedawany głównie w Warszawie, m.in. przy cmentarzach podczas
święta Wszystkich Świętych albo odpustów. W Krakowie podobną rolę spełnia
miodek turecki, a w Lublinie i na Lubelszczyźnie - szczypka.
Pańska skórka w tzw. Słowniku warszawskim[1] z początku XX wieku figuruje
jako panieńska skórka. Nazwa ta być może wywodzi się ze skojarzenia
gładkości tego wyrobu z delikatnością skóry młodych kobiet.
Pańska skórka zbliżona jest formą do tureckich słodyczy rachatłukum i
prawdopodobnie jest z nimi spokrewniona.
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
|