Data: 2014-10-03 16:47:46
Temat: Re: Wakacyjne miłości
Od: bbjk <a...@b...cc>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-10-03 16:33, Jarosław Sokołowski pisze:
> Tradycje skórkowe też z czasem ulegały zmianie. Dzisiaj jadamy więcej
> ogórków ze skórką, bakłażanów ze skórka itd. I sam nie wiem czy to
> dlatego, żeśmy sami bardziej gruboskórni, czy odmiany warzyw stały
> się delikatniejsze. Może warzywa teraz mają bardziej *pańską skórkę*
> -- te ostatnie słowa przywodzą na myśl kolejną lokalną Tradycję, której
> czas teraz się zbliża.
Nie znam pańskiej skórki! Co to jest i jak smakuje?
W Krakowie Tradycja nakazuje zajadać się w ten dzień miodkiem tureckim,
zwanym także od paru dziesiątek lat trupim miodkiem. Jest to ulepek z
cukru z dodatkami smakowymi, przeważnie kakao i z orzechami
arachidowymi, bo najtańsze, sprzedawany w celofanowych rożkach. Dość
paskudny, ale raz do roku można skosztować.
Bjk
|