Data: 2014-10-03 17:07:54
Temat: Re: Wakacyjne miłości
Od: masti <g...@t...hell>
Pokaż wszystkie nagłówki
bbjk wrote:
> W dniu 2014-10-03 16:33, Jarosław Sokołowski pisze:
>
>> Tradycje skórkowe też z czasem ulegały zmianie. Dzisiaj jadamy więcej
>> ogórków ze skórką, bakłażanów ze skórka itd. I sam nie wiem czy to
>> dlatego, żeśmy sami bardziej gruboskórni, czy odmiany warzyw stały
>> się delikatniejsze. Może warzywa teraz mają bardziej *pańską skórkę*
>> -- te ostatnie słowa przywodzą na myśl kolejną lokalną Tradycję, której
>> czas teraz się zbliża.
>
> Nie znam pańskiej skórki! Co to jest i jak smakuje?
> W Krakowie Tradycja nakazuje zajadać się w ten dzień miodkiem tureckim,
> zwanym także od paru dziesiątek lat trupim miodkiem. Jest to ulepek z
> cukru z dodatkami smakowymi, przeważnie kakao i z orzechami
> arachidowymi, bo najtańsze, sprzedawany w celofanowych rożkach. Dość
> paskudny, ale raz do roku można skosztować.
>
generalnie bardzo podobne. Lokalny warszawski specjał
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%84ska_sk%C3%B3rk
a
a tu przepis
http://kotlet.tv/panska-skorka/
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett
|