Data: 2015-10-23 12:33:34
Temat: Re: Walijski słodki chlebek na herbacie i suszonych owocach
Od: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Am 16.10.2015 um 13:38 schrieb Pszemol:
> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
> news:mvoi8b$jle$1@dont-email.me...
>> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
>> news:mvltfe$n0n$1@dont-email.me...
>>> I pytanie do kucharzy/piekarzy:
>>> Czy wystarczy zmienić proorcje mąki do herbaty aby poprawić
>>> gęstość i intensywność spuchniania proszkiem do pieczenia?
>>> Ile Wy dalibyście mąki na te 290ml wody/herbaty?
>>> Czy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia to nie jest
>>> za mało na tą ilość ciasta?
>>
>> Nikt z Was się nie podejmie przyjrzeć temu jak poprawić ten przepis?
>
> http://www.visitwales.com/explore/traditions-history
/recipes/bara-brith
> Tu podobny chlebek, inny przepis: 300ml herbaty->450g mąki, nie 100g!
tu masz mixed spices
Mixed spice, also called pudding spice, is a British[1] blend of sweet
spices, similar to the pumpkin pie spice used in the United States.
Cinnamon is the dominant flavour, with nutmeg and allspice. It is often
used in baking, or to complement fruits or other sweet foods.
czyli cynamon, gałka muszkatołowa i ziele angielskie. Dodałbym jeszcze
kardamon i goździki.
Waldek
|