Data: 2011-06-15 15:06:14
Temat: Re: Wątróbki z dorsza.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 13 Jun 2011 15:03:43 +0200, Ikselka napisał(a):
> Początki faktycznie słabe... 3 ryby do południa :-(((
> Zobaczymy dalej.
Już w domu.
Blisko 50 dorszy (jeden prawie 70 cm, inne mniejsze), prawie 2 kilo
wątróbek i co najważniejsze 3 miejsce w Memoriale plus nagroda rzeczowa i
puchar 8-)
PS. "Działam" teraz te wątróbki. Przepis sprawdzony, od jednego ze
współtowarzyszy wyprawy: wątróbki oczyścić i wypłukać, układać w małych
"jednoporcjowych" słoikach (np po chrzanie lub małym majonezie), do każdego
pół łyżeczki soli, pół listka laurowego i 1 średnie lub dwa małe ziarna
ziela angielskiego, poł łyżeczki koncentratu pomidorowego na wierzch.
Napełniać do wys. 2 cm od brzegu słoiczków. Zakręcić, pasteryzować 20-30
minut, nie więcej!
Kolega wypytany przeze mnie telefonicznie na okoliczność trwałosci konserwy
po takiej 1-krotnej pasteryzacji twierdzi, że można trzymać ok. roku,
zdarzało się mu to i wątróbki były ok, ale generalnie konserwa ma małe
szanse, aby tyle czekać. Co potwierdzili inni panowie na wyprawie, którzy
mieli okazję próbować ;-)
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
|