Data: 2011-06-15 08:27:39
Temat: Re: Wątróbki z dorsza.
Od: Roman Rumpel <r...@s...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-06-15 01:58, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 14 Jun 2011 19:07:41 +0000, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>>
>> Pomidory same z siebie są kwaśne. A ości unicestwia głównie temperatura
>> - przecież to się grzeje do około 120 stopni Celsjusza (pod ciśnieniem
>> oczywiście).
>
> Ości rozpuszcza kwas, NIE temperatura.
Tyle, ze istnieje sobie w chemii takie dość uniwersalne, choć oczywiście
uproszczone prawo, ze każda reakcja zachodzi 2x szybciej wraz ze
wzrostem temperatury o każde 10 stopni. Na tym m.in działanie
szybkowarów polega.
--
Roman Rumpel Skype: rumpel.roman www.rumpel.pl
"Bo jakbyś czytał od przodu to byłby to najzwyklejszy pamiętnik a tak
blog. To teraz taka moda. Piszesz od urodzenia do dzisiaj to życiorys,
piszesz od dzisiaj do urodzenia to CV." (C) W. Kasprzak
|