Data: 2011-06-15 15:25:46
Temat: Re: Wątróbki z dorsza.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 15 Jun 2011 10:27:39 +0200, Roman Rumpel napisał(a):
> W dniu 2011-06-15 01:58, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 14 Jun 2011 19:07:41 +0000, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>
>>>
>>> Pomidory same z siebie są kwaśne. A ości unicestwia głównie temperatura
>>> - przecież to się grzeje do około 120 stopni Celsjusza (pod ciśnieniem
>>> oczywiście).
>>
>> Ości rozpuszcza kwas, NIE temperatura.
>
> Tyle, ze istnieje sobie w chemii takie dość uniwersalne, choć oczywiście
> uproszczone prawo, ze każda reakcja zachodzi 2x szybciej wraz ze
> wzrostem temperatury o każde 10 stopni. Na tym m.in działanie
> szybkowarów polega.
I autoklawów. Teść robił niegdyś w autoklawie - ości ani śladu.
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
|