Data: 2011-06-14 23:58:41
Temat: Re: Wątróbki z dorsza.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 14 Jun 2011 19:07:41 +0000, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Użytkownik jagr napisał:
>> Użytkownik "Paulinka" napisał w wiadomości grup
>> dyskusyjnych:it4n2c$5l6$...@n...news.atman.pl...
>> W dniu 2011-06-13 11:49, jagr pisze:
>>> Kiedyś chciałem znaleźć w necie sposób (technologię) konserwowania ryb w
>>> puszkach, która kompletnie unicestwia ości. Ości w konserwach są kruche
>>> i nie zauważa się ich w czasie jedzenia. W przetworach domowych trzeba
>>> starannie
>>> filetować. Zna ktoś z Was tę tajemnicę? Jak zrobić potrawę, żeby nie
>>> trzeba było
>>> bawić się z grzebaniem i wyczesywaniem ości? Jak oni to robią?
>>
>>| Wpisz w google groups 'smakołyk rybny'.
>>
>> Niestety tam piszą o zalewie octowej.
>> A konserwa dorsz w pomidorach lub w oleju nie jest wcale kwaśna.
>> Jak unicestwili ości?
>
> Pomidory same z siebie są kwaśne. A ości unicestwia głównie temperatura
> - przecież to się grzeje do około 120 stopni Celsjusza (pod ciśnieniem
> oczywiście).
Ości rozpuszcza kwas, NIE temperatura.
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
|