Data: 2011-12-12 12:29:54
Temat: Re: Wędzone żwiartki z kurczaka
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 11 Dec 2011 18:29:07 +0100, Andrzej napisał(a):
> Moim zdaniem kurczak tuczony przemysłowo to nie najlepszy towar do wedzenia,
To własnie powiedziałam.
> ale typowo wiejski też nie jest najlepszy( jego umięśnienie jest mizerne).
> W mojej rodzinie praktykowane jest kupowanie brojlerow fermowych (powiat
> Żuromiński-zagłębie fermowe) i karmienie ich około dwóch tygodni paszą
> własnej produkcji (eco). Po takiej procedurze kurczak jest odpowiedniego
> formatu a smakowo prima sort. Chociaż oglądając fotki ślinka cieknie.
Pisząc o wiejskim kogutku miałam na myśli nie jakieś latajace i żylaste
"cóś", lecz "majowego" kogutka, od poczatku swego życia kilka miesięcy (nie
tygodni) tuczonego w gospodarstwie ziarnem z własnego pola. Mięso jest
super. Ostatnio miałam takiego - po oskubaniu i wypatroszeniu ważył 5,5 kg!
Cóż to za rosół był, a mięso wprost rozpływało się w ustach. Odkąd
przypomniałam sobie ten smak, "sklepowe" kurczaki traktuję jak zło
konieczne...
XL
|