Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!ne
wsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl
!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Weekendowe smakołyki.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <4td6vneurzio$.1151mv0ntd1j7$.dlg@40tude.net>
<i9fhoh$cub$1@mx1.internetia.pl>
<lrcukjz8oqzi$.95wt0mvn695u$.dlg@40tude.net>
<i9fiqf$jns$1@mx1.internetia.pl>
Date: Sun, 17 Oct 2010 21:43:39 +0200
Message-ID: <q46r4gd8nhwt$.1oswne51xiq05$.dlg@40tude.net>
Lines: 46
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.133.72
X-Trace: 1287344631 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 20999 95.49.133.72:58819
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330827
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 17 Oct 2010 21:24:41 +0200, kika napisał(a):
> ?
>
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:lrcukjz8oqzi$.95wt0mvn695u$.dlg@40tude.
net...
>> Dnia Sun, 17 Oct 2010 21:06:33 +0200, kika napisał(a):
>>
>>> ?
>>>
>>> Gratulacje!
>>
>> Dzięki! - jakiś czas temu opanowałam bez zarzutu umiejętność ich
>> przyrządzania. Satysfakcja wielka :-)
>>
>>> U nas cepeliny nazywają się kartacze.
>>
>> A to na pewno to samo?
>
> To samo.
> Podaj swój przepis na te cepeliny.
> Pozdrawiam.
>
Nadzienie mięsne (z gotowanego mięsa, np dobra wołowina z rosołu) jak do
pierogów, tyle że z gałką muszkatołową (niedużo tej gałki), sporo pieprzu.
Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieram na gorąco, gorące przepuszczam
przez maszynkę żeby odparowały wilgoć i żeby nie było grudek. Ziemniaki
surowe przepuszczam przez sokowirówkę, sok odlewam, skrobię z dna daję do
ziemniaków. Do ppozbawionych soku ziemniaków surowych natychmiast wsypuję
szczyptę kwasku cytrynowego (ilość niezauważalna w smaku, ale
zabezpieczająca przed ciemnieniem) i mieszam dokładnie. Proporcje obj.
ziemniaków surowych (po odciśnięciu soku) do zmielonych gotowanych jak 1:1.
Mieszam dokładnie masę. Formuję kulki wielkosci dużego jajka, rozgniatam na
placuszki, układam czubatą łyżeczkę nadzienia, składam placuszek jak pieróg
i zlepiam brzegi, następnie formuję owal.
Wkładam ostrożnie do wrzątku niezbyt mocno falujacego.
Gotuję bez przykrycia lub pod czesciowym przykryciem, pół godziny od
wypłynięcia, w osolonym, lejącym, niezbyt gestym gęstym krochmalu z mąki
pszennej (bardzo cenna rada pewnej pani - nie wypłukuje się skrobia z
wierzchniej warstwy cepelinów), tak aby tylko lekko drgała powierzchnia
płynu.
Dalej - widać na zdjęciu :-)
Do cepelinów czasem robię pyszny żurek.
|