Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!not-f
or-mail
From: "kika" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Weekendowe smakołyki.
Date: Sun, 17 Oct 2010 22:06:58 +0200
Organization: Netia S.A.
Lines: 35
Message-ID: <i9fl9o$288$1@mx1.internetia.pl>
References: <4td6vneurzio$.1151mv0ntd1j7$.dlg@40tude.net>
<i9fhoh$cub$1@mx1.internetia.pl>
<lrcukjz8oqzi$.95wt0mvn695u$.dlg@40tude.net>
<i9fiqf$jns$1@mx1.internetia.pl>
<q46r4gd8nhwt$.1oswne51xiq05$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 87-205-203-102.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mx1.internetia.pl 1287346296 2312 87.205.203.102 (17 Oct 2010 20:11:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 17 Oct 2010 20:11:36 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <q46r4gd8nhwt$.1oswne51xiq05$.dlg@40tude.net>
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
X-Antivirus: avast! (VPS 101017-0, 2010-10-17), Outbound message
X-Priority: 3
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330830
Ukryj nagłówki
?
>
> Nadzienie mięsne (z gotowanego mięsa, np dobra wołowina z rosołu) jak do
> pierogów, tyle że z gałką muszkatołową (niedużo tej gałki), sporo pieprzu.
> Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieram na gorąco, gorące przepuszczam
> przez maszynkę żeby odparowały wilgoć i żeby nie było grudek. Ziemniaki
> surowe przepuszczam przez sokowirówkę, sok odlewam, skrobię z dna daję do
> ziemniaków. Do ppozbawionych soku ziemniaków surowych natychmiast wsypuję
> szczyptę kwasku cytrynowego (ilość niezauważalna w smaku, ale
> zabezpieczająca przed ciemnieniem) i mieszam dokładnie. Proporcje obj.
> ziemniaków surowych (po odciśnięciu soku) do zmielonych gotowanych jak
> 1:1.
> Mieszam dokładnie masę. Formuję kulki wielkosci dużego jajka, rozgniatam
> na
> placuszki, układam czubatą łyżeczkę nadzienia, składam placuszek jak
> pieróg
> i zlepiam brzegi, następnie formuję owal.
> Wkładam ostrożnie do wrzątku niezbyt mocno falujacego.
> Gotuję bez przykrycia lub pod czesciowym przykryciem, pół godziny od
> wypłynięcia, w osolonym, lejącym, niezbyt gestym gęstym krochmalu z mąki
> pszennej (bardzo cenna rada pewnej pani - nie wypłukuje się skrobia z
> wierzchniej warstwy cepelinów), tak aby tylko lekko drgała powierzchnia
> płynu.
> Dalej - widać na zdjęciu :-)
> Do cepelinów czasem robię pyszny żurek.
U nas kartacze robie się podobnie.
Proporcje: ziemniaki surowe 2/3
ziemniaki gotowane 1/3
Nadzienie do kartaczy - surowe mięso.
Jeszcze raz gratuluje.
|