Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!plix.pl!newsfeed
1.plix.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.neostrada
.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.
pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Weekendowe smakołyki.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <4td6vneurzio$.1151mv0ntd1j7$.dlg@40tude.net>
<i9fhoh$cub$1@mx1.internetia.pl>
<lrcukjz8oqzi$.95wt0mvn695u$.dlg@40tude.net>
<i9fiqf$jns$1@mx1.internetia.pl>
<q46r4gd8nhwt$.1oswne51xiq05$.dlg@40tude.net>
<4cbb599c$0$27030$65785112@news.neostrada.pl>
<4cbb5c38$0$21007$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Sun, 17 Oct 2010 22:43:12 +0200
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 50
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.133.72
X-Trace: 1287348204 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 21002 95.49.133.72:59499
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330843
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 17 Oct 2010 22:27:36 +0200, Panslavista napisał(a):
> "medea" <x...@p...fm> wrote in message
> news:4cbb599c$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>W dniu 2010-10-17 21:43, Ikselka pisze:
>>
>> No i już jest, zanim zdążyłam zapytać ;)
>>
>>> Nadzienie mięsne (z gotowanego mięsa, np dobra wołowina z rosołu) jak do
>>> pierogów, tyle że z gałką muszkatołową (niedużo tej gałki), sporo
>>> pieprzu.
>>> Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieram na gorąco, gorące przepuszczam
>>> przez maszynkę żeby odparowały wilgoć i żeby nie było grudek. Ziemniaki
>>> surowe przepuszczam przez sokowirówkę, sok odlewam, skrobię z dna daję do
>>> ziemniaków. Do ppozbawionych soku ziemniaków surowych natychmiast wsypuję
>>> szczyptę kwasku cytrynowego (ilość niezauważalna w smaku, ale
>>> zabezpieczająca przed ciemnieniem) i mieszam dokładnie. Proporcje obj.
>>> ziemniaków surowych (po odciśnięciu soku) do zmielonych gotowanych jak
>>> 1:1.
>>> Mieszam dokładnie masę. Formuję kulki wielkosci dużego jajka, rozgniatam
>>> na
>>> placuszki, układam czubatą łyżeczkę nadzienia, składam placuszek jak
>>> pieróg
>>> i zlepiam brzegi, następnie formuję owal.
>>> Wkładam ostrożnie do wrzątku niezbyt mocno falujacego.
>>> Gotuję bez przykrycia lub pod czesciowym przykryciem, pół godziny od
>>> wypłynięcia, w osolonym, lejącym, niezbyt gestym gęstym krochmalu z mąki
>>> pszennej (bardzo cenna rada pewnej pani - nie wypłukuje się skrobia z
>>> wierzchniej warstwy cepelinów), tak aby tylko lekko drgała powierzchnia
>>> płynu.
>>> Dalej - widać na zdjęciu :-)
>>> Do cepelinów czasem robię pyszny żurek.
>>
>> Ja je uwielbiam z kiszoną kapustą po prostu. Moja mama też je czasem
>> robiła, ale bardzo rzadko.
>>
>> Problem tylko dla mnie z tymi gotowanymi ziemniakami. Z doświadczenia
>> wiem, że zazwyczaj ciasto z nich strasznie się klei. Nawet z kluskami
>> śląskimi sobie nie radzę. Pewnie to kwestia odpowiedniego gatunku
>> ziemniaków.
>>
>> Ewa
>
> Proporcje są łatwe do zapamiętania - znaczysz krzyż w misce z ziemniakami
> tartymi (surowymi) i wyjmujesz 1/4. na to miejsce dodajesz ziemniaki
> gotowane.
Można zwilżać wodą ręce podczas formowania cepelinów, co zapobiega lepieniu
się do rąk. Tak też formuję kotlety mielone.
|