Data: 2010-10-19 22:29:29
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Panslavista napisał:
> "Misiek"<p...@o...pl> wrote in message
> news:4cbd79c9$0$27046$65785112@news.neostrada.pl...
>
>> Zgoda na ta nazwe - befsztyk tatarski to potrawa przygotowywana z surowego
>> miesa (poledwicy) i takoz podawana i spozywana.
>
> Befsztyk i tatar powinny być ze struganego mięsa.
Befsztyk w ogóle nie powinien być z mięsa rozdrabnianego. Befsztyka nie
należy nawet młotkiem rozbijać - rozgniata się go ręką!
A tatar - owszem, najlepsza postać to skrobany, jest też wersja tatara
bitego (tłuc młotkiem kuchennym aż się na papkę rozpadnie). Tatar
mielony jest zazwyczaj zbyt mazisty - jeśli już w ogóle mielić to przez
specjalne sitko do tatara (większe oczka ale mniejsze jak do kiełbas) i
najlepiej specjalnym, trójostrzowym nożem (czteroostrzowe za drobno tną).
--
Darek
|