Data: 2010-10-20 03:55:49
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:ump2hb2d0zdb$.rhkf5rhkgq8k$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 20 Oct 2010 00:29:29 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>
>> Użytkownik Panslavista napisał:
>>> "Misiek"<p...@o...pl> wrote in message
>>> news:4cbd79c9$0$27046$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>>> Zgoda na ta nazwe - befsztyk tatarski to potrawa przygotowywana z
>>>> surowego
>>>> miesa (poledwicy) i takoz podawana i spozywana.
>>>
>>> Befsztyk i tatar powinny być ze struganego mięsa.
>>
>> Befsztyk w ogóle nie powinien być z mięsa rozdrabnianego. Befsztyka nie
>> należy nawet młotkiem rozbijać - rozgniata się go ręką!
>
> P. się pomyliło z rumsztykiem chyba.
>
>>
>> A tatar - owszem, najlepsza postać to skrobany, jest też wersja tatara
>> bitego (tłuc młotkiem kuchennym aż się na papkę rozpadnie). Tatar
>> mielony jest zazwyczaj zbyt mazisty - jeśli już w ogóle mielić to przez
>> specjalne sitko do tatara (większe oczka ale mniejsze jak do kiełbas) i
>> najlepiej specjalnym, trójostrzowym nożem (czteroostrzowe za drobno tną).
>
> Raz zrobiłam skrobany - ale mi ręka o mało nie odpadła.
Nie ma ci kto noża poostrzyć?!
|