Data: 2010-10-20 08:26:38
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 20 Oct 2010 05:55:49 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:ump2hb2d0zdb$.rhkf5rhkgq8k$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 20 Oct 2010 00:29:29 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>>
>>> Użytkownik Panslavista napisał:
>>>> "Misiek"<p...@o...pl> wrote in message
>>>> news:4cbd79c9$0$27046$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>>> Zgoda na ta nazwe - befsztyk tatarski to potrawa przygotowywana z
>>>>> surowego
>>>>> miesa (poledwicy) i takoz podawana i spozywana.
>>>>
>>>> Befsztyk i tatar powinny być ze struganego mięsa.
>>>
>>> Befsztyk w ogóle nie powinien być z mięsa rozdrabnianego. Befsztyka nie
>>> należy nawet młotkiem rozbijać - rozgniata się go ręką!
>>
>> P. się pomyliło z rumsztykiem chyba.
>>
>>>
>>> A tatar - owszem, najlepsza postać to skrobany, jest też wersja tatara
>>> bitego (tłuc młotkiem kuchennym aż się na papkę rozpadnie). Tatar
>>> mielony jest zazwyczaj zbyt mazisty - jeśli już w ogóle mielić to przez
>>> specjalne sitko do tatara (większe oczka ale mniejsze jak do kiełbas) i
>>> najlepiej specjalnym, trójostrzowym nożem (czteroostrzowe za drobno tną).
>>
>> Raz zrobiłam skrobany - ale mi ręka o mało nie odpadła.
>
> Nie ma ci kto noża poostrzyć?!
Nie - wyczytałam w Monatowej, że ma być skrobany łyżką, a ambitna jestem
:->
|