Data: 2022-08-03 18:25:42
Temat: Re: Wieprzowa głowa
Od: trybun <M...@j...cb>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 02.08.2022 o 19:01, Stefan pisze:
> W dniu 2022-08-01 o 18:22, trybun pisze:
>> W dniu 30.07.2022 o 21:54, Gil pisze:
>>> Co zrobić z polówki swińskiego łba kupionego w przedhistorycznym
>>> markecie?
>>>
>>
>> Trafiłeś na normalny skarb. Co zrobić? - Może galaretę a`la kurczak
>> w galarecie. Czyli ugotować jak rosół obrać z kości, pokrajać na
>> drobno podlać rosołem w którym się gotował dodać odpowiednie
>> przyprawy pogotować wszystko z godzinę i odstawić do wystygnięcia.
>> Albo lepiej ugotować w rosole , obrać z kości pokrajać w grube
>> plastry i zostawić do wystygnięcia - znakomita rzecz do kanapek albo
>> na zakąskę do gorzały. Aha, krojenie w plastry lepiej idzie na
>> wystygniętym już mięsie.
>>
>
> No i to właśnie jest głowizna! :) tylko gotować trzeba dłużej...
> https://beszamel.se.pl/porady/jak-zrobic/glowizna-w-
galarecie-przepis-na-glowizne-aa-VPEC-qCNr-DSHT.html
>
> serdeczności w smaczności
> pozdr
> Stefan
>
Jest jeszcze parę innych przepisów na ten wręcz wyborny kawałek mięsa.
Na Bałkanach to przysmak. Szkoda tylko że w Wielkopolsce tak trudny do
zdobycia. A nie chcę ryzykować zakupem bezpośrednio od chłopa.
|