Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!border1.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com!peer01.ams1!peer.ams1.xl
ned.com!news.xlned.com!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer02.fr7!futte
r-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-e
xc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED
!not-for-mail
Subject: Re: Z łezką w oku.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <5a9493f9$0$558$65785112@news.neostrada.pl>
<5a966855$0$573$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a96ebf1$0$598$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
From: Trybun <c...@j...ru>
Date: Fri, 2 Mar 2018 18:36:32 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Thunderbird/52.6.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <o...@t...home>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 49
Message-ID: <5a998b90$0$999$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 188.33.73.36
X-Trace: 1520012176 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 999 188.33.73.36:1412
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3198
X-Received-Body-CRC: 265271790
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380316
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-02-28 o 19:43, Trefniś pisze:
> W dniu .02.2018 o 18:51 Trybun <c...@j...ru> pisze:
>
>> W dniu 2018-02-28 o 15:50, Trefniś pisze:
>>>
>>>>>
>>>>
>>>> Pytanie tylko o co chodzi, o lata młodości czy o smaki? Bo ten
>>>> chleb domowy dzisiaj raczej nie rzuca na kolana smakiem.
>>>>
>>>
>>> :O
>>> Ale to piszesz o swoim chlebie, albo XL-ki, albo jej babci?
>>> Bo chleb domowy w przeważającej części przypadków jest przepyszny w
>>> porównaniu z piekarnianym.
>>>
>>> Ale muszę też przyznać, że ostatnio zaskoczył mnie pozytywnie Chleb
>>> Rustykalny z piekarni Hert z Jelcza Laskowic.
>>>
>>
>> Nie, ja piszę to z pozycji konsumenta. Na mojej wsi jest parę
>> gospodyń którym chce się jeszcze piec chleb. Próbowałem każdego z
>> nich. Zapach pieczenia wręcz powala, ale później jest już tylko
>> gorzej. Nie wiem dlaczego ale wszystkie za mocno go spiekają. Ale pal
>> licho spieczenie gdy jest jeszcze ciepły i mięciutki , przynajmniej
>> dla mnie całkiem niezajadły robi się po ostygnięciu. Skorka twarda że
>> aby pogryźć to trzeba porządnie nadwyrężać szczęki. Nie znam tego
>> Rustykalnego z Jelcza, ale w pobliskim miasteczku jest jeszcze parę
>> piekarenek (niestety z roku na rok jest ich coraz mniej) w których
>> idzie kupić niezły chleb.
>
> OK, już rozumiem intencje.
> U mnie dopracowanie się własnego przepisu na chleb codzienny (czyli
> bez udziwnień, taki, który można jeść miesiącami bez niechęci) trwa
> już długo - do teraz :)
>
> Ten rustykalny (pszenny, nawet nierazowy) cała moja rodzina je ze
> smakiem.
>
Te baby też pewnie też pieką ten chleb od początku świata;-) Że mocno
spieczony to i pewnie jest jakaś przyczyna - po prostu taki lubią i na
taki mają zapotrzebowanie. Ja akurat takiego nie lubię, ale to nie
znaczy że wszyscy wolą mało spieczony.
Chyba jeszcze nie spotkałem się z takim rodzajem chleba - "rustykalny".
Jak gdzie zobaczę to choćby z ciekawości kupię. Ale pewnie jak i ze
wszystkim innym - rustykalny nie równy rustykalnemu..
|