Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Z łezką w oku.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <5a9493f9$0$558$65785112@news.neostrada.pl>
<5a966855$0$573$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a96ebf1$0$598$65785112@news.neostrada.pl>
<5a9706d0$0$674$65785112@news.neostrada.pl>
From: Trybun <c...@j...ru>
Date: Fri, 2 Mar 2018 18:37:23 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Thunderbird/52.6.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <5a9706d0$0$674$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 35
Message-ID: <5a998bc3$0$999$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 188.33.73.36
X-Trace: 1520012227 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 999 188.33.73.36:1412
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380317
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-02-28 o 20:45, XL pisze:
> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>> Nie, ja piszę to z pozycji konsumenta. Na mojej wsi jest parę gospodyń
>> którym chce się jeszcze piec chleb. Próbowałem każdego z nich. Zapach
>> pieczenia wręcz powala, ale później jest już tylko gorzej. Nie wiem
>> dlaczego ale wszystkie za mocno go spiekają.
> Nie umieją palić w piecu chlebowym - za krótko i za ostro palą, więc po
> prostu piec jest za gorący i chleb się od razu zbytnio spieka na
> powierzchni, a dalej rośnie już tylko w środku, bez zwiekszania objętości,
> co skutkuje utwardzoną warstwą wierzchnią, w efekcie zaś twardą, przypaloną
> skórką. Dlatego kiedyś pieczono go na liściach kapusty - dawało to w
> poczatkowej fazie pieczenia sporo pary. Dziś praktykuje się wkładanie do
> gorącego pieca razem z chlebem - płaskiego naczynia z wodą.
Trudno odgadnąć co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Stare
gospodynie, pieką chleb od dawna, tak że je trudno podejrzewać o jakąś
fuszerkę.
>
>> Ale pal licho spieczenie
>> gdy jest jeszcze ciepły i mięciutki , przynajmniej dla mnie całkiem
>> niezajadły robi się po ostygnięciu. Skorka twarda że aby pogryźć to
>> trzeba porządnie nadwyrężać szczęki.
> Chleb trzeba zaraz po wyjęciu z pieca posmarować kawałkiem słoninki albo
> chociaż wodą z solą i natychmiast po tym okryć cały grubą ściereczką lnianą
> czy obrusem aż do wystudzenia.
>
>
>
>
A jak to w ogóle jest że ten ze sklepu ma przeważnie bardzo cienką
skórkę a ten domowego wypieku jak słoń, czym to idzie? Jakieś ekstra
dodatki typu chemia w tym sklepowym?
|