Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zakwas - ki diabeł? Re: Zakwas - ki diabeł?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zakwas - ki diabeł?

« poprzedni post następny post »
Data: 2016-01-31 11:20:14
Temat: Re: Zakwas - ki diabeł?
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dnia 2016-01-31 10:03, obywatel krys uprzejmie donosi:
> Qrczak wrote:
>> Dnia 2016-01-30 17:00, obywatel krys uprzejmie donosi:
>>> Od lat bawię się w domowa piekarnię, zawsze tylko na zakwasie, ale od
>>> jakiegoś czasu mam niewyjaśniony problem.
>>> Tewn zakwas zdycha. Teoretycznie jest ok, nie śmierdzi, niby bąbelkuje,
>>> co prawda łatwiej się rozwarstwia, ale to wszystyko. Za to rośnie jak...
>>> chleb przy gębie.
>>> Szukam przyczyn i nie mogę dojść. Najpierw podejrzewałam mąkę, bo miałam
>>> taką "do piekarni" to pomyślałam, że może jest "uszlachetniona" i mi
>>> zabija zakwas. Wróciłam do swojej, odnowiłam , dalej to samo. Wodę do
>>> chleba zaczęłam przegotowywać, bo może chlor. Zmieniłam markę mąki. Też
>>> nie to. Zakwas przechowuję, jak dawniej.
>>> Ale dawniej, po zostawieniu podkarmionego na noc, rano był wykipiany ze
>>> słoika, a teraz mu się nie zdarza. Chleb potrafił dojść do objętości
>>> wypiekowej w ciągu 5 godzin, teraz poganiany potrzebuje 2x tyle czasu, i
>>> jeszcze na dodatek zapada się.
>>> Nie mam pomysłów co jest nie tak, teoria z praktyką zejść mi sie nie chce
>>> (niby wszystko jest ok, a jest jak jest), a najgorsze jest to, że to nie
>>> są początki kariery;-)
>>>
>>> Qra, jakiej marki mąki używasz?
>>
>> Ciekawe, ciekawe... bo mój zakwas właśnie zdechł niedawno, nawet miałam
>> do Ciebie "uderzyć" z pytaniem: czemuż ach czemu? Zdechł, kiedy zaczęłam
>> zaczyn na chleb szykować. Nie śmierdział, nie podszedł wodą, lata swoje
>> miał, więc też zrzuciłam winę na mąkę:
>> https://sklep.familo.com/----maka-zytnia-szczepanki-
typ-720--1kg_7092.html
>> (niby już była parę razy używana, ale zawsze coś mogą zechcieć
>> "poprawić"). Niestety nie dało się już ze "starucha" nic uratować, umarł
>> na śmierć.
>> Pozostaje mi nastawić nowy, młody, co planuję poczynić za-wkrótce. Ale
>> zagadka niewyjaśniona pozostała.
>> A mąki używam różnej, najczęściej tej:
>> http://www.gdanskiemlyny.pl/maka-zytnia-typ-720,p16
>> czasem dodaję tę:
>> http://www.gdanskiemlyny.pl/maka-zytnia-pelnoziarnis
ta,p19
>> Od młynarza brałam swego czasu razową, ale odkąd przywlekłam z mąką
>> mole, nie biorę.
>
> No to kicha, ja też jadę na Gdańskich Młynach, od samego początku. Zakwas
> karmię tym:
> http://pi.cetescoassets.com/assets/PL/668/5906827012
668/ShotType1_328x328.jpg.

Nie otworzł mi się link.

> Przez chwile ucieszyłam się, że mi Topaz ze swoich źródeł przywiózł makę,
> ale mi na niej właśnie zdychało, więc wróciłam do starej. Wygląda na to, że
> poprawija jakość i trwłość mąki...
> Gdzie ja młyn znajdę???

Mnie właśnie Gdańskie Młyny dotąd nie zawiodły, Szczepanki zabiły mi zakwas.

Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
31.01 Jarosław Sokołowski
31.01 Qrczak
31.01 krys
31.01 XL
31.01 XL
31.01 Trefniś
31.01 XL
31.01 Trefniś
01.02 XL
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6