Data: 2006-09-05 12:42:01
Temat: Re: Zapasy dyni na "poza sezonem"
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edjr19$lp$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "umywalka_pentagonalna" <...@...pl> wrote in message
> news:edjq98$q7k$1@news.task.gda.pl...
>> Jak najlepiej przechować sobie dynię na późniejsze miesiące? Zamrozić? W
>> jakiej postaci? A kalarepkę?
>>
>> Z góry dzięki,
>> umywalka
>
> Do wiosny w całości w chłodzie. Od czasu do czasu sprawdzać, czy nie
> pojawiają się plamy - taką natychmiast rozkroić, wyjąć nasiona, wykroić
> miejsca porażone i zużyć np. na zupę dyniową - wpaniała zupa kremowa -
> bazą jest czysty rosół, na którym gotujemy dynię pokrojoną w kostkę,
> miksujemy, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.
Zawsze można zrobic przecier, zamarynować w kostkach, ugotować (do słoików)
leczo, w końcu dodać przecier do marmolady, dżemów i powideł.
|