Data: 2006-09-05 23:32:56
Temat: Re: Zapasy dyni na "poza sezonem"
Od: Udziadeksu?@wro.vectranet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
umywalka_pentagonalna wrote:
> Jak najlepiej przechować sobie dynię na późniejsze miesiące? Zamrozić? W
> jakiej postaci?
Dynia zwyczajna (kabaczek, cukinia) przeleżała na podłodze w kuchni do
grudnia bez śladów psucia. Ale była co tydzień przeglądana. Nie została na
polu przemrożona, skórkę miałą całą bez ubytków i gnijących miejsc (takie
skonsumowano w pierszej kolejności). Raz w tygodniu konsumowaliśmy to co
budziło podejrzenia swoim wyglądem lub stanem skórki. Niedojrzałe należy
zjeść jak najszybciej bo wysychają i psują się po 2-4 tygodniach w wyżej
opisanych warunkach.
Dynia olbrzymia przechowała się do stycznia na podłodze, a po rozkrojeniu
jeszcze ze dwa tygodnie w lodówce. Też była co tydzień przeglądana.
Organoleptycznie były bez zarzutu.
--
Pozdrawiam
Dziadek 2
Używaj Linuksa. Bądź legalny.
Czytaj www.linux.pl
|