Data: 2000-08-31 07:07:53
Temat: Re: Zrazy - mielone???
Od: Krystyna Chiger <k...@m...ci.uw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Monika Mężyńska napisala:
> > > Czy ktoś z was spotkał się kiedykolwiek z takim zjawiskiem jak zrazy
> > > mielone???!!!
> > Nie :-) Zrazy są bite i zawijane, a następnie duszone. Mielone to jedynie
> > kotlety, w pewnych regionach Polski zwane sznyclami, a w innych karminadlami
> Otóż to. Czyli miałam rację. :))
> Dzięki za potwierdzenie. :))
Niekoniecznie... Spotkałam sznycel (cielęcy), który wcale nie był
mielony i przypominał schabowego, tylko z cielęciny. Na wierzchu miał
sadzone jajko. Spotkałam też (gdzie indziej) nazwę "zrazy" przy kotletach
mielonych o kształcie mniej więcej elipsoidy. Te bardziej płaskie nazywano
tam sznyclami i chyba było to gdzieś w okolicy Olsztyna.
Krycha
|