Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.
neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.n
eostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sat, 11 Oct 2014 07:50:04 +0200
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa z cukinii
References: <542aa96f$0$12644$65785112@news.neostrada.pl>
<542bb20f$0$3166$65785112@news.neostrada.pl>
<542bc221$0$18072$65785112@news.neostrada.pl>
<542d1b0b$0$18077$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
<5431840e$0$18078$65785112@news.neostrada.pl>
<7...@g...com>
<54355c7b$0$16747$65785112@news.neostrada.pl>
<543570f5$0$12634$65785112@news.neostrada.pl>
<5437b558$0$3172$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
In-Reply-To: <1...@4...net>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 45
Message-ID: <5438c508$0$18073$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-124-79.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1413006600 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 18073 87.207.124.79:50058
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:357404
Ukryj nagłówki
Dnia 2014-10-11 00:56, obywatel Fragi uprzejmie donosi:
> Dnia Fri, 10 Oct 2014 12:31:00 +0200, Trybun napisał(a):
>> W dniu 2014-10-08 19:14, FEniks pisze:
>>> W dniu 2014-10-08 17:47, Trybun pisze:
>>>>
>>>> Zapytałem o sens tego miksowania i jak sama widzisz - nikt nie
>>>> potrafił tego uzasadnić. Ikselka uzasadniła, ale to już nie była zupa
>>>> z cukinii oparta na takich składnikach jak ta tytułowa.
>>>
>>> Skoro nie widzisz tych uzasadnień, to trudno. Mam nadzieję, że
>>> przynajmniej inni widzą więcej.
>>> A może po prostu tylko prowokujesz?
>>
>> Nie widzę, tylko i tylko z tego powodu o to zapytałem.. Jednak coś jak
>> widać stoi na przeszkodzie aby uzyskał sensowną odpowiedź.
>>
> Bardzo lubię zupy. Różne, różniste. Zupy-kremy, zupy z kawałkami
> warzyw, zupy gęste, rzadsze itp. Dobre zupy-kremy mają jednak
> pewną cechę charakterystyczną, którą trudno odnaleźć w przypadku
> innych zup, np. tych składających sie z warzyw pokrojonych w kostkę,
> słupki czy inne wiórki (nazwijmy je "normalnymi" na potrzeby tej
> rozmowy). Otóż w zupie-kremie smaki poszczególnych, starannie
> dobranych warzyw, przypraw, ziół, dodatków mają możliwość przenikania
> się, łączenia w sposób całkowicie odmienny niż dzieje się to w przypadku
> zup "normalnych". W zupach "klasycznych" smaki warzyw i przypraw
> również się przenikają, ale to nie to samo... Tam warzywa pływają sobie
> osobno, tworząc konkretny smak dopiero w jamie ustnej konsumenta ;)
> Zupy-kremy to zupełnie inny wymiar. Pozwalają osiągnąć efekt, którego w
> inny sposób osiągnąć się nie da :) Efekt jenolitej, spójnej pod każdym
> względem całości. Oczywiście mówię tu o dobrych zupach :) I oczywiście
> mówię tylko za siebie. Nikogo nie namawiam do polubienia kremowych zup.
> Ani bakłażanów ;) Myślę jednak, że bycie otwartym na pewne nowe doznania
> kulinarne (mieszczące się w granicach naszej tolerancji ;)) nie jest czymś
> złym, więc może czasami warto spróbować np. kremowej zupy z dyni :)
>
> PS I może być ze śmietanowym kleksem, choć tę zdecydowanie preferuję z
> mleczkiem kokosowym, ale o gustach... itd ;)
Sensownie i sensualnie. A dodatkowo Fragi podejrzewam, iż mogłybyśmy
sobie to i owo z dzióbków powyjadać.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|