Data: 2006-09-10 23:03:10
Temat: Re: bekon ? jak sie robi
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 09 Sep 2006 19:00:52 GMT, "eM eL"
<badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> wrote:
>"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
>news:edv20r$ghe$1@news.onet.pl...>
>
>> i najwazniejsze:
>> - surowy boczek wedzony.
>
>Wedzony - czesto tak - ale inaczej niz w PL, taki bardziej "podwedzany"
>albo (czesciej) "cured" czyli moczony w roztworze soli (czesto z dodatkiem
>innych smakow, np. syropu klonowego) i podwedzany, czesto z dodatkiem
>aromatycznego drewna - np. "mesquite" - do wedzenia.
W ogole nie nasz scisly boczek - bekon anglosaski jest znacznie
luzniejszy, chyba jakis inaczej te swinie hoduja czy co?
--
Darek
|