Data: 2015-02-24 10:44:36
Temat: Re: bigos
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 24 Feb 2015 10:17:56 +0100, Trefniś napisał(a):
> W dniu .02.2015 o 10:06 FEniks <x...@p...fm> pisze:
>
>> W dniu 2015-02-23 o 18:59, Jarosław Sokołowski pisze:
>>> Pan Waldemar napisał:
>>>
>>>> Co do "mapy" smaków, to nie jest tak prosto. Receptory znajdują
>>>> się na całej powierzchni języka, ale nie tylko. Częściowo są też
>>>> na podniebieniu, w przełyku i tak dalej.
>>> W 'i tak dalej' (nawet dużo dalej) znajdują się receptory reagujące
>>> na kapsaicynę, które pozwalają na wyczucie smaku ostrej papryki.
>>
>> Hm, ale czy to wciąż można nazwać smakiem?
>> "Smak" ostry to podobno tylko odczucie bólu.
>
> Ciekawy artykuł (dla Ciebie, Ewa, pewnie nic odkrywczego):
>
> http://www.wiz.pl/8,358.html
>
> "Innymi słowy, smak ostry to tylko i wyłącznie doznania bólowe. Dlaczego
> więc lubimy ostre, piekące potrawy? Otóż drażnienie zakończeń nerwowych na
> języku wywołuje wydzielanie w mózgu endorfin, które uśmierzają ból i
> podnoszą nastrój. Sprawiamy sobie w ten sposób pewnego rodzaju
> przyjemność."
Kapsaicyna działa nie tylko na kubki smakowe czyli zewnętrznie, ale i
wewnętrznie, więc nie tylko "przyjemność".
--
XL
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
|