Data: 2015-02-24 10:17:56
Temat: Re: bigos
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .02.2015 o 10:06 FEniks <x...@p...fm> pisze:
> W dniu 2015-02-23 o 18:59, Jarosław Sokołowski pisze:
>> Pan Waldemar napisał:
>>
>>> Co do "mapy" smaków, to nie jest tak prosto. Receptory znajdują
>>> się na całej powierzchni języka, ale nie tylko. Częściowo są też
>>> na podniebieniu, w przełyku i tak dalej.
>> W 'i tak dalej' (nawet dużo dalej) znajdują się receptory reagujące
>> na kapsaicynę, które pozwalają na wyczucie smaku ostrej papryki.
>
> Hm, ale czy to wciąż można nazwać smakiem?
> "Smak" ostry to podobno tylko odczucie bólu.
Ciekawy artykuł (dla Ciebie, Ewa, pewnie nic odkrywczego):
http://www.wiz.pl/8,358.html
"Innymi słowy, smak ostry to tylko i wyłącznie doznania bólowe. Dlaczego
więc lubimy ostre, piekące potrawy? Otóż drażnienie zakończeń nerwowych na
języku wywołuje wydzielanie w mózgu endorfin, które uśmierzają ból i
podnoszą nastrój. Sprawiamy sobie w ten sposób pewnego rodzaju
przyjemność."
--
Trefniś
|