Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia bigos Re: bigos

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: bigos

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bigos
Date: Tue, 24 Feb 2015 10:17:56 +0100
Organization: private
Lines: 37
Message-ID: <o...@t...home>
References: <m9rvfs$nl8$1@speranza.aioe.org>
<54df9967$0$14158$65785112@news.neostrada.pl>
<mbonls$sjk$1@mx1.internetia.pl>
<54e091c6$0$2187$65785112@news.neostrada.pl>
<mbq6qr$c71$2@node2.news.atman.pl>
<54e1b192$0$2180$65785112@news.neostrada.pl>
<uof6wprcxveg.1cs2encj0o2wo$.dlg@40tude.net>
<54e2129c$0$2196$65785112@news.neostrada.pl>
<3a7arfrv5f0f.6jos3urcvytr$.dlg@40tude.net>
<54e21a48$0$2205$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<54e34b4a$0$2182$65785112@news.neostrada.pl>
<mbvu8a$98k$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54e3a033$0$12181$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<c...@m...uni-berlin.de>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54ec3f09$0$2198$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 78.10.134.254
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1424769478 14608 78.10.134.254 (24 Feb 2015 09:17:58
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 24 Feb 2015 09:17:58 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362251
Ukryj nagłówki

W dniu .02.2015 o 10:06 FEniks <x...@p...fm> pisze:

> W dniu 2015-02-23 o 18:59, Jarosław Sokołowski pisze:
>> Pan Waldemar napisał:
>>
>>> Co do "mapy" smaków, to nie jest tak prosto. Receptory znajdują
>>> się na całej powierzchni języka, ale nie tylko. Częściowo są też
>>> na podniebieniu, w przełyku i tak dalej.
>> W 'i tak dalej' (nawet dużo dalej) znajdują się receptory reagujące
>> na kapsaicynę, które pozwalają na wyczucie smaku ostrej papryki.
>
> Hm, ale czy to wciąż można nazwać smakiem?
> "Smak" ostry to podobno tylko odczucie bólu.

Ciekawy artykuł (dla Ciebie, Ewa, pewnie nic odkrywczego):

http://www.wiz.pl/8,358.html

"Innymi słowy, smak ostry to tylko i wyłącznie doznania bólowe. Dlaczego
więc lubimy ostre, piekące potrawy? Otóż drażnienie zakończeń nerwowych na
języku wywołuje wydzielanie w mózgu endorfin, które uśmierzają ból i
podnoszą nastrój. Sprawiamy sobie w ten sposób pewnego rodzaju
przyjemność."

--
Trefniś

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.02 XL
24.02 Trefniś
24.02 Trybun
24.02 Trybun
24.02 Trybun
24.02 Trybun
24.02 Jarosław Sokołowski
24.02 Waldemar
24.02 FEniks
24.02 Pszemol
24.02 Pszemol
24.02 Pszemol
24.02 FEniks
25.02 Dariusz K. Ładziak
25.02 Dariusz K. Ładziak
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?