Data: 2009-07-16 18:27:48
Temat: Re: bób suszony - jak suszyć?
Od: "lemonka" <...@a...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:h3n9vf$l9j$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> W związku z tym, że i tak się na zapas nie najem świeżym, a
zamrażalnik
> zapełniony zostanie owocami, zapytowywuję się: czy ktoś z Was suszył
może
> bób?
> W końcu to strączkowa roślina, podobnie jak fasola, a i w sprzedaży
ponoć
> bywa w takiej właśnie formie...
> Może macie jakieś sugestie.
>
I tak przed zjedzeniem musisz ugotować, a różnica między "mokrym" a
suchym jest dokładnie taka jak między zielonym groszkiem a grochem -
przeto radziłabym raczej słoikowanie (wekowanie znaczy). Bób umyć,
zblanszować 2-3 minuty, odcedzić, zahartować w misce wody z lodem,
przełożyć do słoików, zalać zalewą z dodatkiem soli i (odrobiny) cukru
lub miodu, zakręcić, pasteryzować przez 3-4 kolejne dni (co 24 godziny)
lub w szybkowarze (wystarczy raz). Albo zimą kupować mrożony lub z
puszki.
|