Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia bób suszony - jak suszyć? Re: bób suszony - jak suszyć?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: bób suszony - jak suszyć?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Qrczak" <q...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bób suszony - jak suszyć?
Date: Fri, 17 Jul 2009 08:29:04 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 33
Message-ID: <h3p6a0$58i$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <h3n9vf$l9j$1@nemesis.news.neostrada.pl> <h3nrf6$9h$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: agd96.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1247812736 5394 83.16.159.96 (17 Jul 2009 06:38:56
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 17 Jul 2009 06:38:56 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323460
Ukryj nagłówki

W Usenecie lemonka <...@a...com> tak oto plecie:
>
>
> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:h3n9vf$l9j$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> W związku z tym, że i tak się na zapas nie najem świeżym, a
> zamrażalnik
>> zapełniony zostanie owocami, zapytowywuję się: czy ktoś z Was suszył
> może
>> bób?
>> W końcu to strączkowa roślina, podobnie jak fasola, a i w sprzedaży
> ponoć
>> bywa w takiej właśnie formie...
>> Może macie jakieś sugestie.
>>
> I tak przed zjedzeniem musisz ugotować, a różnica między "mokrym" a
> suchym jest dokładnie taka jak między zielonym groszkiem a grochem -
> przeto radziłabym raczej słoikowanie (wekowanie znaczy). Bób umyć,
> zblanszować 2-3 minuty, odcedzić, zahartować w misce wody z lodem,
> przełożyć do słoików, zalać zalewą z dodatkiem soli i (odrobiny) cukru
> lub miodu, zakręcić, pasteryzować przez 3-4 kolejne dni (co 24 godziny)
> lub w szybkowarze (wystarczy raz). Albo zimą kupować mrożony lub z
> puszki.
>

Do słoikowych wytworów mam uraz z dzieciństwa, kiedy to zdychałam na
zatrucie jadem kiełbasianym po zjedzeniu bardzo smacznej fasolki
szparagowej.
A mrożony bób sklepowy - to w trakcie gotowania bardzo szybko się robi w
środku ciapaty.

Qra, chyba se jednak zamrożę kilka woreczków...

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.07 Qrczak
17.07 lemonka
17.07 Panslavista
17.07 Qrczak
17.07 medea
17.07 lemonka
18.07 medea
18.07 akata
19.07 Panslavista
19.07 czeremcha
19.07 Ikselka
19.07 Ikselka
19.07 Vicky S.
19.07 lemonka
20.07 medea
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6